Mat Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Yoga, pilates ya da evde yaptığımız herhangi bir egzersiz için kullandığımız matlar aslında öyle sadece dikdörtgen bir şekilden ibaret değil. Boyutları, kumaşları, kalınlıkları, kullanım alanları, ağırlıkları gibi pek çok detay kullanan kişiye aldığı mattan maksimum performans almasını sağlıyor. Bu nedenle şimdi size Mat Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim? sorusunun kendimce cevaplarını vereceğim. Eğer sizin de yoga ve pilates matları ile ilgili farklı deneyimleriniz varsa yazının altındaki yorum kısmına yorum bırakabilirsiniz.

Mat Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Hangi spor dalına hangi mat?

Yoga, pilates ve fitness için matlar farklı olabiliyor. Elbette elinizdeki imkanlar dahilinde herhangi bir mat ile hem pilates hem yoga yapabilirsiniz. Ancak yaptığınız egzersizden tam verim almak isterseniz bazı farklara dikkat etmek gerekebilir. Eğer yoga yapacaksanız önceliğiniz kaymayan bir mat olsun. Hemen hemen hepsin altı kaymayı engelleyici şekildedir. Ancak yine de denemeniz ve bakmanızda fayda var. Ayrıca yüzey olarak kullanılan malzeme de el ve ayakların kaymasını engelleyen yapıda olmalı. Genellikle kauçuk ve poliüretan gibi maddelerden yapılan matlar kaymıyor.

İnce Mi Kalın Mı Olmalı?

Yoga matlarında incelik de önemlidir. Zira zemini hissetmek yogada çok sevdiğimiz bir his. Bu nedenle ben 3mm inceliğindeki matları kullanıyorum. Ancak dizlerde sıkıntı varsa 5mm ile 8mm arası da idealdir.

Mat üzerinde pilates ve egzersiz yapacaksanız biraz daha kalın yaklaşık 10 -15 mm civarındaki matlar idealdir. Pilates matlarının kalın olma sebebi ise pilates pozlarında, özelilikle yerde yapılan pozlarda omurganın incinmesini önlemek. Kalın matlar omurgaya masaj yaparak, rahatlatır. Yine özellikle zemini kaymayan bir mat önemli.

Ağırlık Önemli Mi?

Yoga ve pilates matlarında malzemeden kaynaklı ağırlık değişebiliyor. Eğer matı sadece evde kullanacaksanız, matın malzemesinden dolayı ağır olması sizi çok ilgilendirmeyecektir. Ancak yazın parka, bahçeye, seyahate, stüdyoya mat taşıyan biriyseniz mutlaka hafif olmasını da önemseyin. Hatta iki mat alabiliyorsanız travel matlar da işinizi görebilir. Ancak travel matlarının diğer matlardan daha ince olduğunu hatırlatayım. Denemeden almayın. 3mm kalınlığındaki matlar nispeten diğerlerine göre kolay taşınabiliyor. Sonra bel ve sırt ağrısı yaşamayın:) benim 2 matım var ikisi de hemen hemen 1.80 KG.
Mat Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Fiyat Aralıkları

Mat konusunda geniş bir fiyat seçeneğinden bahsedebiliriz. Eğer deneme şansınız var ise o kadar da büyük paralar ödemenize gerek kalamayabilir. Örneğin dünyanın en iyi matlarından biri olarak kabul edilen Liforme ile hemen hemen aynı malzeme ve özellikte yoga matlarını ben Yogatime stüdyo’da buldum. Web sitesinden online da satın alabiliyorsunuz. Biri 1000 TL iken diğeri 300 TL civarında. 50 TL’den 1000 TL’ye kadar geniş bir fiyat aralığı var ancak. Siz kendi ihtiyacınıza göre olanı deneyerek ya da malzemeye bakarak da daha uygun hale getirebilirsiniz.

Dokusu Nasıl Olsun?

Benim 2 matım var. Yogatime’dan aldığım 3mm matımı daha yoğun pratik yaptığım, asla kaymamam gereken zamanlarda kullanıyorum. Yoga Design Lab markasına ait yüzeyi daha kadifemsi olan matımı ise  yin yoga, daha üzerine vücudumu temas ettirdiğimde kadife oluşu ile iyi hissettirecek pratiklerde kullanıyorum. Savasana’dan kalkmak istemiyorsunuz bu mat üzerinde:) Ayrıca bu mat yazın terledikçe ıslanan zeminde daha az kaymaya neden oluyormuş. Normalde diğerine göre kadife yüzeyden dolayı kayıyor çünkü. Yoğun ve yaz sıcağı için ideal olabilir. Özellikle çok terleyenler için. Tabii çamaşır makinesinde yıkanıyor olması da avantaj.

Yapı olarak ekolojik, yani tümüyle çevreci ve yeşil yoga matları da var! Türkiye markalarında pek bulunmasa da, yurt dışında doğal kauçuktan geri dönüşümlü matlar satılıyor. Bunların arasında en önde gelen markalar Manduka ve Jade. Ayrıca Yoga Design Lab da yine doğa dostu bir marka. Doğal mantar yüzeyli yoga matları da hem kaymıyor hem de kir tutmuyor.

Eğer aşırı terlemenin mümkün olduğu Ashtanga ve Bikram yoga gibi yoga türleri çalışıyorsanız yüzde yüz pamuk bir mat sizin için daha ideal olabilir. Böylece teri de emecektir.

Mat Temizliği Nasıl Olmalı?

Eğer matınız çamaşır makinesinden yıkanmıyor ise bir sprey şişesine az miktarda elma sirkesi ile çay ağacı, kekik ya da lavanta yağı ekleyin ve matın üzerine sıktıktan sonra bir bez ile silin. Sadece sirke de iş görür bence. Yıkanabilen matlar da bence kolaylık sağlıyor. Yoga Design Lab’in çoğu matı çamaşır makinesinden yıkanabiliyor.

Eğer sizin de yoga ve pilates matları ile ilgili farklı deneyimleriniz varsa yazının altındaki yorum kısmına yorum bırakabilirsiniz.

Sen De Bir Şeyler Yaz!

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz