Kahve Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Kahve doğru miktarda ve şekillerde tüketildiği zaman insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Genellikle enerji artırıcı etkisiyle bilinen kahve, kilo yönetimini desteklemeye yardımcı olan ve depresyon riskini de azaltan bir içecektir. Kahve tüketiminin insan sağlığı üzerinde çok değerli etkileri olduğu yapılan araştırmalar sonucunda da gösterilmiştir. Beyin sağlığını destekleyen, ideal oranda tüketildiğinde kalp sağlığı ile ilgili faydalar sunan kahve, bağırsak sağlığını destekleyerek de kilo yönetimi ile ilgili etkilerin ortaya çıkmasına katkı sağlar. Kahve diyeti de Türk kahvesinin faydalarından yararlanılarak planlanan ve kısa sürede etkisi gözlemlenebilen bir diyettir.

Kahve Diyeti Nedir?

Kahve diyeti temel olarak şekersiz olarak hazırlanmış Türk kahvesinin günlük beslenme planına dâhil edildiği bir diyet türüdür. Bu diyetin temelinde kahve tüketiminin kilo verme ile ilgili olumlu etkilerinden hızlı bir şekilde yararlanmak yer alır. Kahve diyeti etkileri arasında kısa sürede hatırı sayılır kilo vermeye yardımcı olması öne çıkar. Bu diyette kahvenin yağ yaktıran ve iştahı azaltan etkilerinden de faydalanır. Yapılan çalışmalar kahvenin en önemli bileşenlerinden birisi olan kafeinin vücudun kalori yakma süreci olan termojenez sürecini uyardığını göstermektedir. Başka bir araştırma ise kafeinin iştahı azaltmaya yardımcı olduğunu ve buna bağlı olarak da kilo vermeyi desteklediğini ortaya koymuştur. Kahvenin sunduğu bu etkilerden faydalanılan kahve diyetinin doğru şekilde yapılması sağlık açısından önemlidir.

Kahve Diyeti Nasıl Yapılır?

Kahve diyeti günde iki fincan sade Türk kahvesinin beslenmeye eklendiği bir diyet planı ile
yapılır. Günlük diyet planına Türk kahvesi eklemek, elbette kilo vermek için yeterli değildir.
Sabah kahvaltısında sade Türk kahvesi ile güne başlamak ve akabinde öğle ve akşam
yemeklerinde az yağlı, düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli tabakların yer aldığı bir
beslenme şeklini uygulamak ve kaçamak yapmamak önemlidir. Bu şekilde 7 ila 14 gün devam ettirilmesi önerilen kahve diyeti kilo vermeye yardımcı olabilir. Diyete devam ederken olumsuz bir etkisi olduğu düşünüldüğü anda bir uzmana danışılmalı ve/veya normal beslenme düzenine geri dönülmelidir.

Kahve Diyeti Listesi

Kahve diyeti listesi kişisel olarak hazırlandığında daha etkilidir. Genel olarak dikkat edilmesi
gerekenler özelinde kişilerin kendi yeme alışkanlıklarına uygun seçimler yapması,
sürdürülebilirlik açısından önemlidir. Düşük yağ ve karbonhidrat ile yüksek protein içerikli
menüler bu diyetin temelini oluşturur. Sabah kahvaltısında 1 fincan şekersiz Türk kahvesi ile güne başlanır. Öğle yemeğinde 1 fincan şekersiz Türk kahvesi ile kahvenin iştah azaltan ve metabolizma hızlandıran etkilerinden faydalanmaya devam edilir.

Öğle menüsünde kahvenin yanında;
• 400 gram buğulama balık ve 1 bardak domates suyu,
• 200 gram buharda pişmiş dana eti ve 2 adet yeşil elma,
• 2 adet haşlanmış yumurta, 1 kase domates ve lahana salatası gibi menülerden biri
tüketilebilir.
Akşam menüsünde ise;
• 200 gram yağsız haşlanmış dana eti ve 1 kase light yoğurt,
• 200 gram folyoda pişmiş balık ve bir kase lahana salatası,
• 2 haşlanmış yumurta ve 1 kase taze havuç salatası gibi seçeneklerden biri değerlendirilebilir.

Kahve Diyeti Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Kahve diyeti faydaları olduğu kadar her diyet gibi dikkatli yapılmadığında zararları olabilen bir diyettir. Bu diyeti yapan kişilerin genel sağlık durumlarının kahve diyetine uygun olduğundan emin olmaları gerekir. Diyeti yaparken kahvede şeker ve süt kullanılmamalıdır. Bol su tüketimine özen gösterilmelidir. Beslenme planına uyarken metabolizmayı hızlandırmak için spor yapılması da diyetin faydalarından daha iyi şekilde yararlanmak açısından önemlidir.

Kahve Diyeti Kimler İçin Zararlıdır?

Her diyet gibi kahve diyeti de bazı kişiler için uygun olmayabilir. Kahve diyeti zararları belirli risk gruplarında ortaya çıkabilir. Yüksek tansiyon hastaları için kahve diyeti önerilmez. Gebelik ve emzirme dönemlerinde hem kafein tüketiminin sınırlandırılması gerekir hem de bebeğin sağlığı için annenin daha yüksek kalorili bir beslenme planına ihtiyacı olacaktır, kahve diyeti hamile ve emziren anneler için uygun değildir. Kafein bazı insanlarda gerginlik, anksiyete ve uykusuzluk sorunların ortaya çıkmasına neden olabileceğinden, kahve diyeti bu kişiler için de uygun değildir.

Sen De Bir Şeyler Yaz!

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz