Maşukiye ve Kartepe’de Gezilecek, Yapılacak Her Şey

Maşukiye ve Kartepe İstanbulluların hafta sonu sık sık ziyaret ettiği Kocaeli’nin 2 şirin ilçesi. Maşukiye, Kartepe’de gezilecek yerlerden önce nasıl gidilir sorusunu cevaplayayım. İstanbul Maşukiye arası yaklaşık 128 km mesafede ve otomobil ile yaklaşık 1 saat 45 dakika kadar sürüyor. Eğer otobüs ile Maşukiye’ye gitmek isterseniz EfeTur ya da İzmit Seyahat gibi otobüs firmalarını tercih edebilir,  Izmit Vilayet Binasi karsisindaki durakta inip, 20 dakika arayla geçen İzmit Büyüksehir Belediyesi Masukiye Koop. Midibüsüne binerek Maşukiye’ye ulaşabilirsiniz. Her mevsim güzel olan bu bölge yol boyunca Sapanca Gölü’nün kıyısından, Kartepe’nin zirvelerinden güzel görseller sunar. Maşukiye’ye hem günübirlik hem de konaklamalı şekilde gelmek mümkün. 

Maşukiye Ne Demek?

Maşukiye upuzun bir hafta sonu kahvaltısı yapmak için harika bir kaçış noktası. Ama öncesinde size Maşukiye’ye neden ‘’Maşukiye’’ demişler ondan bahsedeyim. Osmanlı döneminde burada çok fazla Çerkez yaşarmış.  Harem için aşık olacak kadar güze pek kız buradan seçilirmiş. Bu nedenle buraya ‘’Maşukköy’’ denmeye başlamış. Zamanla da Maşukiye olarak söylenmeye başlamış. Adı nedeniyle uun süre balayı destinasyonu olarak anılmış Maşukiye. Hala aşıkların kaçış noktası diyebiliriz. Bu arada Cumhuriyet döneminin ilk kadın belediye başkanı ile ilk kadın subayını da çıkarmış bu köy. 

Hafta sonu kaçılacak yakın yerler için tıklayınız!

Maşukiye yağlı boya tablolarda gördüğümüz tüm ögeleri içeren bir güzelliğe sahip.  Çitler, ahşap evler, akan dereler, salıncaklar, tepeleri karla dolu dağlar ve yedikçe yediren ekmekler… Bitki örtüsü doğu Karadeniz’e çok benziyor. Bu nedenle daha sınırlarına girer girmez de mis gibi bir bitki örütüsü kokusunu burnunuza çekiyorsunuz. Sokak isimlerinin de hepsi birer çiçek ismi bu arada. Ahşap evlerin çoğu restoran ya da otel olarak kullanılıyor. 


Kayagülü Kafe

Şile Saklı Göl yazısı da burada

Maşukiye’de Mutlaka Bunları Yapın!

•   Maşukiye şelalesine giderken şok marketi geçince minicik bi mekana denk gekeceksin. Orada bi durup, dinlen… Kayagülü Cafe adını sahibinin taktığı bir çiçekten alıyor. Kaya bey, iyi çay, baklava ve güzel sohbetiyle size hoş bi dinlence sunuyor. Uğramadan geçme.

  • Özellikle kiraz mevsiminde iseniz kiraz bahçelerini gezin. Kirazdan önce yani Nisan gibi de gezebilirsiniz. Çiçekleri de tüm fotoğraflarınıza fon olur.

•    Maşukiye’de pek çok doğa harikası yayla var. Çiğdem Yaylası, Soğucak Yaylası, Sultanpınar Yaylası, Kuzu Yaylası, Dikmen Yaylası ve İnönü Yaylası’nı gezebilirsiniz. Doğaya karışmak harika buralarda!

•    Kiraz Yaylası’nda piknik yapmak da muazzam olabilir. İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü manzarasına karşı mangal yapın ya da şarabınızı yudumlayın.

•    Maşukiye’de Kartepe’den akan Yayla Deresinin aktığı Alabalık Vadisi, üzerine kurulu piknik alanları ve restoranlardan birine mutlaka kurulun  ve kahvaltınızı yapın.

•    Burada pek çok alabalık üretim çiftliği var. Çınar, meşe, gürgen, kestane, ıhlamur ağaçları gölgesinde kiremitte balık yiyin.

•    Bitmez tükenmez yeşile karşı doğa yürüyüşü yapın, mis gibi havayı içinize çekin.

•    Meydandaki yöresel ürünlerden almayı sakın unutmayın. Ayrıca kiremit kaplar ve hamaklar da burada pek güzel. Çerkez peyniri, füme peynir ve köy ekmeği de mutlaka alın.

•    Paintball oynayabilir, ATV ile gezebilirsiniz.

•    Elbette Kartepe’ye Çıkın!


Maşukiye Kahvaltı Önerisi

Maşukiye’de etrafında dere akan, ağaçların altında , ahşap setler üzerinde pek çok restoranda kahvaltı yapabilirsiniz. Biz Şelale Restaurant’ı denedik. Aşağıdaki mekanlara göre nispeten daha az kalabalık. Geniş ve ferah. Hava soğuk olduğu için de iç mekanda, şömine karşısına kurulduk. Yöresel peynirleri aşırı lezzetli. Sıcacık şömine karşısında lezzetli bir köy kahvaltısı ettik. Kişi başı 35 TL ve serpe şekilde sunuluyor kahvaltı. Ayrıca burada alabalık ya da ızgara lezzetler de deneyebilirsiniz. Yanına  güveçte köy peyniri ve fırında mantar da söylemeyi unutmayın.

Maşukiye’de konaklayabilirsiniz ancak ben konaklama yapmadığım için bir mekan öneremeyeceğim.

Kartepe’ye Nasıl Gidilir?

Kartepe Türkiye’nın önemli kayak merkezlerinden biri. Aynı zamanda İstanbul’a da en yakın kayak merkezi. Bu nedenle hem günü birlik hem de konaklamalı olarak Kartepe’ye gidebilirsiniz. Herkese göre bir kar keyfi var burada. Öncesinde Kartepe’ye nasıl gidilir bi ona bakalım.  Biz Maşukiye sonrasında Kartepe’ye gittik. Kocaeli şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunuyor Kartepe. Maşukiye’den de yaklaşık 15 km uzaklıkta. Yani 20 dk’ya Kartepe’desiniz. Maşukiye’den Kartepe’e çıkan yol efsane kar manzaraları sunuyor. Müziğinizi açın ve kendinizi film sahnesinin orta yerine bırakın. 

Kartepe’de Kahvaltı

Karatepe’ye çıkarken kahvaltı için önereceğim bir mekan var. Adı Manzara Restoran. Mekan sahibi bir marangoz ve bu ahşap dağ evini de kendisi yapımı bu uçurumun kenarına. Manzarası harika, içeride şömine var.  Burada nefis Trabzon kahvaltısı deneyebilirsiniz. Manzaranız da Adapazarı, İzmit, Sapanca Gölü ve Körfez’e kadar uzanıyor. Kahvaltıda sunulan Tereyağı ve peynirler Trabzon’dan geliyor. Bal, Kartepe’nin Kestane ve Çiçek balı. Pek çok şey yine civar köylerden getiriliyor. Keyifli ortam, güzel hizmet. Tavsiye ederim.

Kartepe’de Ne Yapılır?

Kartepe’de en yükseğe doğru çıkarken sağlı sollu pek çok kayak merkezi ile karşılaşacaksınız. Sisli Vadi minik yeğenimle biraz kar keyfi yaşadığımız duraklardan biri oldu. Burada sucuk ekmek keyfi yapabilir, közde kahve içebilir ve karın içinde çocukluğuna dönen pek çok kişiyi izleyebilirsiniz. Burada çocuklar ve çocuk olmak isteyenler için 2 adet küçük kayak pisti var. Ayrıca kendi mangalınızı yapabileceğiniz alanalar da. Yaz mevsimi için ise ATV, paintball, kamp ve piknik alanları var.

2 Yorumlar

Sen De Bir Şeyler Yaz!

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz