En Güncel Olimpos Rehberi

olimpos_rehberi_2019

Olimpos deyince akla gelen 3 şey gençlik, bozulmamış bir doğa ve antik kent… En son 5 yıl önce gitmiş olduğum Olimpos ile bu yıl tekrar buluştuk. Hala o muazzam dokusu, doğası, tarihi, hiç bir tatil bölgesine benzemeyen hali aynen duruyordu. Elbette değişen noktalar da olmuştu. Onlardan da bahsedeceğim. Hala doğanın tüm güzelliklerini bir arada bulmak isteyen doğa tutkunları için en güzel rotalardan biri Olimpos. Şimdi Olimpos’a nasıl gidilir, Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler,  Olimpos’ta yeme içme, Olimpos’ta gece hayatı gibi çok başlıklı bir yazı okuyacaksınız. Hazırsanız başlayalım.

Instagram adresimi de buraya bırakayım!

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Olimpos Nerededir, Nasıl Bir Yerdir?

Doğa tatili yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olan Olimpos, Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alıyor. Antalya deyince hemen aklınıza 50 dereceler gelmesin. Burası bir vadi içinde yer aldığı için Olimpos’ta hava genellikle diğer Antalya bölgelerine göre daha ferah diyebiliriz. Şehir adını 16 kilometre kuzeyindeki Toroslar’ın batısındaki 2375 metre yüksekliğe sahip Tahtalı Dağı’ndan alıyor. Olimpos sit alanı içinde yer aldığından antik alan ve çevresinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemesi nedeniyle doğası çok bozulmamış. Burada otel diye bir kavram yok. Konfor oranı değişen şekilde ağaç evler yani bungalowlar var. Akşam belli saatlerde plajı boşaltmak gerekiyor zira caretta carettalar yumurtalarını bırakıyorlar bu sahile. Bu nedenle öyle beachler, şezlonglar falan da yasak bu güzelim plajda.

Youtube kanalımdaki Olimpos VLog’unu da izleyebilirsiniz. Abone olmayı da unutmayın:)

Aynı zamanda Likya yürüyüş rotasında bulunan Beydağları-Olympos Milli Parkı sınırları içinde kalıyor. Böylece bölge dağcılar için de oldukça gözde bir rota. Olimpos sahiline Olimpos Antik Kenti girişinden girerek, antik kentin kalıntıları arasından geçip yaklaşık 1,5 km yürüyerek ulaşılabiliyor.Böylece hem yüzme, hem, trekking, hem tırmanma hem de tarih severlerin ortak aşkı oluyor Olimpos.

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Olimpos Tarihi

Olimpos kelimesi eski Yunancada ulu dağ anlamına geliyor. Dünyada olimpos adı yirmiden fazla dağ ve tepeye verilmiş. Hatta bazı kasaba ve şehirlere de Olimpos adı verilmiş. Olimpos Antalya’nın güney sahillerinde Phaselis’ten sonra ikinci önemli liman kentiymiş. Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte İ.Ö.167–168 yılarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı geçen Olympos, Likya Birliği’nde üç oy hakkına sahip altı şehirden biriymiş ve Likya’nın doğusunu temsil etmiş.Kentin günümüze ulaşmış kalıntılarının çoğu orman içinde ağaç ve çalılarla örtülü olup Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine ait. Her defasında bu antik kendi gezerken büyüleniyorum. Eski halini ve bu muazzam sahile doğru yükselen şehri düşlüyorum.

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Olimpos’a Nasıl Gidilir?

Olimpos’a gitmek için 3 seçeneğiniz var. Olimpos’a uçak, otobüs ve kendi aracınızla gidebilirsiniz. Eğer uçak ile gidecekseniz ki bu en konforlu ve hızlı Antalya Havalimanı Olimpos’a en yakın olanı. Yine de duruma göre 4 saatlik mesafedeki Gazipaşa – Alanya Havalimanı ve Dalaman Havalimanı da aklınızda olsun. Biz 2 saatlik mesafedeki Antalya havalimanını tercih ettik. Havalimanından sonraki isterseniz araç kiralayabilir, isterseni transfer araçları ile (yaklaşık 300 TL) dilerseniz taksi ile (500 TL) ‘ye Olimposa ulaşmanız mümkün. Ayrıca bu kadar para vermek istemem derseniz Havaş ile Antalya otogarına, otogardan da Olimpos Kumluca dolmuşlarına binebilirsiniz. Bu dolmuş sizi Olimpos sapağında bırakıyor. Buradan da yine kısa bir mesafe dolmuşa biniyorsunuz. Kişi başı 50 TL bile olmuyor ancak yorucu ve vakit alıcı olabilir.

Eğer Olimpos’a kendi aracınızla gelecekseniz Antalya-Kumluca Karayolunu kullanarak Kemer istikametinde ilerleniyor. Kemer ve Tekirova’yı geçtikten sonra önce Çıralı sonra da Olimpos tabelalarını göreceksiniz. Konaklama yerinize göre artık bu iki yoldan birini tercih edebilirsiniz.

Olimpos’a otobüs ile gelmek ise uzun bir yolculuğu göze almak demek. Yaklaşık 12 saatlik bir yolculuk sonrasında ise seçeceğiniz transfer ya da dolmuşlar ile Olimpos’a ulaşmak mümkün.

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

"Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Biz Olimpos Çamlık Pansiyon’da konakladık. Burası Olimpos’un en eski işletmelerinden ve 12 ay boyunca açık. Antik Kent’e yakın olanlara göre çok daha doğa içinde, yeşilin kalbinin ortasında gibi. Sabah ve Akşam tam pansiyon hizmet veriyorlar. Ev yemekleri çıkıyor ve üzüm asmalarının altında yiyorsunuz yemeklerinizi. Sosyalleşme alanında pek çok çardak var, buralarda vakit geçirip, dinlenebilir, bir şeyler içebilirsiniz. Odalar konusunda birden fazla çeşit var. Biz Deluks ağaç evlerden birinde kaldık. Bu evler diğerlerine göre daha geniş ve konforlu. Klima, duş- wc , Tv, wifi gibi özellikleri var. Kendi verandası da var. Burada serin akşamlarda şarabınızı, çayınızı yudumlayabilirsiniz. Ben her sabah yogamı burada yaptım. Pek keyifli bir deneyim oldu.

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Olimpos’ta Kamp

Olimpos’ta bir diğer konaklama seçeneği ise çadırınızla kamp kurmak. Olimpos’taki çoğu işletmelerinde,  Çamlık Pansiyon’da da çadır kurmanız için alanlar var. Böylece diğer ihtiyaçlarınızı ortak alanlardan temin edebiliyorsunuz. Ayrıca pek çok çadır kiralayan yer de var. Çıralı tarafındaki Campo Portakal Eco Glamping gibi lüks çadırlarda konaklama yapmak da keyifli olabilir. Şu alttaki fotoğrafın olduğu yere 2 genç çadır kurmuştu. Biz gelirken toplanıyorlardı. Enfes bir konaklama geçirdikleri belli oluyor mu:) Tabii buraya antik kent kalıntıları üzerinden biraz tırmanarak geliniyor. Dikkatli olmanızda fayda var. Ayrıca sahilde çadır kurmak Caretta Caretta’lar için oldukça zararlı ve zaten yasak.Sahilde ısrarla çadır kurmaya çalışmayalım.

Kamp nasıl yapılır isimli yazımı da buraya bırakayım!

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Olimpos Gezilecek Yerler

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler yazının en heyecanlı bölümü başlıyor:)

Olipmos Antik Kenti’ni Gez!

Antik kentleri gezmek her zaman beni büyülemiştir. Olimpos Antik Kenti de öyle. Ortasından akan ırmağı, muazzam bir deniz ile kavuşuyor oluşu zihnimde buranın zamanında nasıl bir kent olduğu ile ilgili çok fazla güzel resim oluşturuyor. Antik Kent’in giriş ücreti 24 TL. Ancak Müze Kart ile giriş yapabilirsiniz. Müze kartınız yoksa çıkartabilir ya da en az 10 geçişlik kartlardan satın alabilirsiniz (30 TL). Olympos Antik Kenti’nin günümüze kadar ulaşmış kalıntıları genellikle doğudan batıya doğru, hızla denize akan bir ırmağın ağzında ve her iki yakasında yer alıyor. Bu iki yakayı da gezmelisiniz.

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde bu ırmakta su çoğalıyor. Yazın ise su azalıyor. Antik dönemde kenti ikiye bölen nehir yatağı bir kanal içine alınarak her iki yakası da iskele olarak kullanılmış ve köprü ile birbirine bağlanmış. Köprünün bir ayağı aynen yerinde duruyor. Güney kıyısında Hellenistik Dönem’in örgülü duvarı ile yanındaki Roma ve Bizans onarımlarını görüyoruz. Nehir ağzına yakın bir yerde küçük ve dik akropolde geç dönemlerden kalan yapı kalıntıları var. Irmağın güney kıyısındaki Hellenistik temelli ve Roma onarımlı küçük tiyatro oldukça harap olmuş ama giriş kısmı baya iyi korunmuş. Antik Kent’teki kazı çalışmaları hala devam ediyor. Antik Kent boyunda pek çok kaktüs ve kapari de yol boyunca sizi selamlayacak.

Antik Kent kazıları ile ilgili daha fazla bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Denizin Tadını Çıkar!

Antik Kent’in bitiminde taşlıklı berrak bir deniz karşılayacak sizi. Antik kentin ortasından geçen nehrin kavuştuğu deniz caretta carettaların da yumurta bıraktığı bir kumsala sahip. Dünyaca ünlü 300 metrelik Olimpos plajına 10 yıldan sonra ilk kez 2 caretta carettalar bu yıl yumurta bırakmış.Bu nedenle oldukça titiz davranıyorlar ve Caretta carettaları korumak için 6 görevli çalışıyor plajda. Akşamları bazı dönemlerde 23 bazı dönemlerde 19’da plajda olmak yasak. Bu duyarlılığa genellikle buraya gelen herkes sahip ve vakti gelince çıkıyorlar. Tabii ateş yakmak ve kamp kurmak da yasak.

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Gün içinde Olimpos plajında şezlong, duş ya da herhangi bir tesis olmadığını (zaten iyi ki yok) ekleyeyim. Bu yıl şemsiye satanlar vardı. Güneşten korunmak için tercih edebilirsiniz. Yine soğuk içecek ve gözleme tipi yiyecekleri satanlar dolaşıyor gün içinde. Dilerseniz Antik Kent’e girmeden son pansiyon olan Hasan Pansiyon’un bakkalından dolap kiralayabilir ve soğuk içecekleriniz ile akşama kadar sahilin tadını çıkarabilirsiniz.

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Hava kararınca dolunay zamanı dolunayı izlemeye, ya da sadece yıldızları izleyebildiğiniz bir kumsalda vakit geçirmeye de Olimpos sahiline uğramayı unutmayın.

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Yanartaş’ta Bir Akşam Geçirin!

Yanartaş için öncelikle yürüyüş ayakkabılarınızı mutlaka giymiş olun. Bol bol tırmanacaksınız. Bu tırmanış sonrası çok gizemli alevler arasında olacaksınız. Yanartaş’a gitmek için Olimpos’ta pek çok pansiyonun düzenlediği turlara katılmak en güzeli. Yaklaşık 30 Tl gibi bir ücret ile sizi götürüyor ve geri getiriyorlar. Ayrıca çok karanlık olduğu için her birimize fener de vermişlerdi. Yanartaş’ta adı üzerinde kayaların arasında yanan ateşler görüyorsunuz. Yanartaş’ın 2500 yıldır yandığı tahmin ediliyor. Bu taşların içinden ateş değil aslında doğal bir gaz çıkıyor.Alevler 5.000 m2’lik bir alan üzerinde yayılıyor. Sadece yıldızların aydınlattığı Olimpos’ta bu ateşler baya görkemli duruyor. Bir hikayesi de varmış elbette. Likya kralı, Bellerophontes isimli bir gence ağzından alev çıkaran Khimera canavarını öldürme görevi vermiş. Genç, Kanatlı at Pegasos’la canavara saldırmış.Büyük bir kavganın sonunda Khimera sonunda toprağa gömülmüş ve ondan sadece bu alevler kalmış.

Buraya gelirken dilerseniz çay,şarap gibi malzemelerinizle gelebilirsiniz. Pek keyifli oluyor doğrusu.

Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Plajdan Yürüyüp Çıralı’ya Ulaşın!

Olimpos’ plajından sola doğru upuzun bir plaj var. Bir yerden sonrası Çıralı. Yürüyerek yaklaşık 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Çıralı’da plaj daha kumlu ve bir kaç tesis ve restoran da bulmam mümkün. Aynı şekilde burası da caretta carettalar nedeniye koruma altında ve Olimpos gibi belli saatlerin dışında bulunmak mümkün değil.

"Olimpos Ağaç Evler ve Olimpos Gezilecek Yerler

Suluada tekne turları ile Suluada’ya görmenin yanı sıra Gelidonya Feneri, Aşk Mağaraları ve tatlı su kaynağını görmek mümkün. Adada 5 keçinin yaşadığı ve biyolojik çeşitliliğin de zengin olduğu biliniyor. Adada tesis vs hiç bir şey yok. Bot ile gelecekseniz hazırlıklı gelin.

Suluada

Olimpos’ta Yeme İçme ve Gece Hayatı!

6 yıl öncesine göre Olimpos baya değişmiş. Pek çok mekan açılmış.3. Dalga kahveciler mi ararsınız, iyi müzik yapan barlar mı, vegan, glutensiz yemekler çıkaran mekanlar mı… Şimdi son gelişimizde dikkatimizi çeken yerlerden bahsedeceğim.

olimpos_rehberi_2019
Mackbear Coffee Olimpos

Olimpos’ta 3. dalga kahveciler

Olimpos’ta isteyene cold brew isteyene şu içinde bol şuruplu, kremalı kahvelerden isteyene V60 gibi pek çok çeşitli demleme yöntemiyle kahve yapan kahvecilerin açılmasına sevinmedim diyemem:) Ben 2 tanesini denedim. En sevdiğim Çamlık Pansiyon’a da yakın olan Mackbear Coffee Olimpos oldu. Hindistan cevizli tatlılarını da sevdim. Bahçesi hoş ve ferah.

The Beaver Coffee Shop

Diğeri ise antik kente daha yakın olan The Beaver Coffee Shop. Salıncaklarında cold brew içip, kitap okuyabilirsiniz. Kendi kahvelerinden satın da almanız da mümkün.Ayrıca limonata da yapıyorlar. Her ikisinden take away alıp sahile gitmek de mümkün.

olimpos_rehberi_2019
Base is the Place

Lezzetli Pizza ve Hamburger Önerisi

Olimpos’ta genellikle kaldığınız bungalowlarda ev yemekleri oluyor ama canınız güzel bir hamburger ya da pizza çektiyse 2 mekan önerim olacak. Aynı zamanda bungalow evleri de olan Base is the Place mutfağı konusunda bence baya iddialı bir yer olmuş. Kahvaltıda egg benedicten, menemene, akşam ev yapımı ekmek ile hazırlanan hamburgerden falafele, Vejeteryan seçimlerden rakı ve bira tabaklarına her bi şey güzel düşünülmüş. Hamburgeri ev yapımı ekmek ve anne patatesiyle sunuluyor.

Sheriff Pansiyon

Yine böyle ağaçlar altında bir mekan olan Sheriff Pansiyon’un odun ateşinde pişmiş pizzalarını mutlaka deneyin derim. Ben frutti di mare pizza söyledim. Yüksek bir beklentim yoktu ama bol deniz ürünlü ve hamuru çok iyi pişmiş bir pizza geldi. Yanına da güzel bir beyaz şarap söyleyip, ortamın tadını çıkarın derim.

Dondurma için aşağıdaki dondurmacıları geçin, tek önerim yine biraz yukarıda kalacak ama mutlaka yürüyün buraya kadar. Doğal Dondurma diye bağıran iki tatlı ufaklığın olduğu Santana dondurmanın doğal ve lezzetli dondurmalarından bir top da benim için yiyin. Keçi sütlüsü ve incirlisi favorim:)

Kaktüs Kafe-Bar

Olimpos’ta Gece Hayatı

Burada dans etmelik kulüpler yok elbette. Öyle bir şey arıyorsanız tatili Kemer’de yapmalısınız:) Çok iyi yerel ve ulusal grupların canlı performanslarını dinleyebileceğiniz barlar var ama. Biz ağaçların altında, dolunaya karşı Pupa Live grubunu dinlediğimiz Kaktüs Cafe Bar’a bayıldık. Ayrıca şansımıza Bülent Ortaçgil de Orange Bar’da sahne aldı. Pek keyifli oldu doğrusu. Bu ikisinin yanı sıra Öküz Bar ve Eskiyeni bar da var ama henüz denemedim:) Denerseniz aşağıya yorum bırakın.

Orange Bar

Olimpos’tan Ne Alsak?

Olimpos’a gelmişken kendime, sevdiklerime bir şeyler alayım derseniz yine yol üzerindeki Lalli’de çok güzel tasarım kıyafetler ve aksesuarlar Atölye Duende’de ise pek hoş takılar bulabilirsiniz.

Çamlık Pansiyon

 

1 Yorum

Sen De Bir Şeyler Yaz!

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz