İstanbul’dan 9284 Mil Öteye, Avustralya’ya Taşınma Hikayesi!

Kesfettik.com’da en çok okunan yazılar arasında Avustralya’ya nasıl yerleşilir isimli makalem var. Bu sonucun en büyük nedenleri arasında elbette yaşam standartlarının çok ama çok iyi olması, sıcacık iklimi ve geniş sahilleri var. Ancak ülkemize oldukça uzak oluşu, iklim ve canlı çeşitliğinin bambaşka oluşu ve daha pek çok şey de gitmeden önce ”düşünülmesi” gerekenler arasında.

Eski çalıştığım şirketten iş arkadaşım Burçin Erdurak, evlenir evlenmez bir anda öyle hızlı şekilde Avustralya’ya yerleşti ki, tüm ofis oldukça şaşırmıştık. Ayrıca bu cesaretinden dolayı kendisini bol bol tebrik etmeyi de unutmamıştık. Günler, haftalar, aylar geçti ve bu cesaretli çiftin ”iyi ki gitmişiz” şeklindeki mesajları pek değişmedi. Peki ya 9284 mil öteye cesaret gerektiren bu taşınma macerası nasıl gerçekleşmişti? Her şey çok basit miydi yoksa zorlukları da var mıydı? Hepimiz dilersek tası tarağı toplayıp gidebilir miydik acaba? Avustralya’ya yerleşmelerinin 3. yılında Burçin’den sizin için Avustralya’ya yerleşmeye dair merak edilenlerin cevaplarını aldım.

Amerika’ya yerleşenlerin hikayesi ise burada!

Avustralya’ya yerleşme kararını nasıl aldınız?

Evlilik kararı aldıktan sonra eşimle Türkiye’de yaşamak, ev kurmak istemediğimizi anladık. Okuduğu mesleği yapabilen şanslı bireylerden (!) olmamıza rağmen zamanımızın çoğunun iş yerinde geçmesi, yerinde sayma hissi, üretememe hali bizi fazlasıyla yoruyordu. İngilizce biliyorduk ama bilingual olma isteği çok başkaydı. Seyahat etmek en büyük huzurdu, bahçeli bir ev hayal gibiydi. Bütün bunları gerçekleştirmek adına tası tarağı topladık ve Avustralya’ya yerleşme kararı aldık.

Avustralya’ya yerleşmek hangi seçenekler var?

Avustralya’ya gelmenin pek çok yolu var. Mesleğiniz aranan meslekler listesindeyse ( liste Avustralya hükumetinin sitesinde altı ayda bir güncelleniyor), en az dört yıllık bir iş deneyiminiz ve iyi derecede İngilizce biliyorsanız nitelikli göçmenlik başvurusu yapıp kalıcı oturum izni alabiliyorsunuz. Bu kriterleri sağlayamayanlar içinse öğrenci vizesi, work and travel vizesi gibi vize türleri devreye giriyor. Benim henüz iki yıllık bir iş deneyimim olduğu için öğrenci vizesi ile başvuru yaptık. Şu an eşim bambaşka bir alanda yeniden üniversite okurken (kendi istedi) ben master yapıyorum. Öğrenci vizesi size haftada 20 saat çalışma hakkı veriyor ( part time ) istisnai olarak master yapıyorsanız eşinize 40 saat çalışma hakkı veriliyor. Kısacası hem çalışıp hem de okuyoruz.

Avustralyaya yerleşmek

Avustralya’da olmaktan mutlu musun? Türkiye’ye geri dönmek ister misin?

Bu ülkeyi seçme sebeplerimizin başında bu çalışma hakları ve yaşam standartları geliyordu. Deniz, kum, güneş, doğal güzellikler, insanların birbirlerine olan saygısı, suç oranının düşüklüğü, her dilden, her dinden insanın rahat yaşaması diğer artılarıydı. Avustralya’da yaşamak ciddi anlamda huzurlu. Kuralların işlediği, özellikle kadın olarak kendini özgür ve birey olarak hissedebildiğin bir ülke. Her ne kadar eşim harici tüm dostlarımı ve ailemi Türkiye’de bırakmış olsam da dönmek istemiyorum siz gelin :))

En Çok Neyi Özlediler?

Türkiye’de özlediğin 5 şey ne?

⁃ İzmir’de gün batımı, Kordon
⁃ Arkadaşlarım
⁃ Ailem
⁃ Boğaza karşı rakı balık
⁃ Hafta içi dahi bitmeyen canlı hayat ( burada akşam 10’dan sonra sadece Mc Donalds açık )

Peki Avustralya’da sevdiğin 5 şey?

⁃ Alım gücü çok yüksek. Asgari ücretli çalışan da villada oturup Bali tatili yapabiliyor
⁃ Kadına saygı çok fazla. İnsana saygı diyelim
⁃ Okyanuslar, her yerdeki büyük botanik bahçeler
⁃ Vahşi hayvanlar özellikle koalalar (evet çok sevimli görünseler de unutmayın onlar birer ayı türü)
⁃ Müstakil bahçeli evler

Avustralya çok büyük bir kıta ama yine de buraya gelecek olanlara lokal gezi önerilerin var mı?

Turist olarak gelecekler için ilk önerim en az iki haftanızı ayırmanız. Yol çok uzun, toparlanma en az bir iki günü alıyor. Melbourne’de yaşadığım için buradan önerim daha çok olacak.

Melbourne’de;
⁃ Great Ocean Road turu
⁃ St Kilda’da güneşin batışına karşı bir şeyler içmek, yüzmek
⁃ Kahve bağımlısı bir toplum olduklarından sokak kahvecilerinden çook lezzetli kahveler alıp Yarra River’da yürüyüş
⁃ Queen Victory Market ve South Melbourne Market’te gezmek, lokal meyve sebzeleri keşfetmek, alışveriş yapıp, yemek molası vermek
⁃ Yarra Valley ya da Mornington Peninsula’da şarap tadımı
⁃ Mornington Peninsula’daki kumsallar
⁃ Brighton Beach
⁃ Queen Victoria Botanical Garden
⁃ Hayvanat bahçesi karşıtı bir insan olduğumdan koala ve kanguruları görmek için Melbourne Zoo yerine Werribee Open Range’e gidilebilir. Hem de safari yapma imkanı var.

Sidney’de;
⁃ Opera House
⁃ Darling Harbour
⁃ Manly beach
⁃ Bondi beach surf dersi
⁃ Store beach ( kayak ya da bot kiralayarak gitmek gerekiyor karadan ulaşım yok ama değiyor ).
Buralara kadar gelmişken Queesland’e ya da Perth’e de mutlaka gidin derim. Hamilton Island, Whitehaven beach, Whitsunday Island kesinlikle görülmeye değer. Burada dünyanın en büyük mercan kayalıklarında, Great Barrier Reef dalış yapabilirsiniz. Tazmanya bizim henüz keşfetmediğimiz ama rotamızı çevirdiğimiz bir yer. Lavanta tarlaları, Cradle dağı ve çocukluğumun en güzel masal kahramanlarından Tazmanya canavarını görmek güzel olmalı!

Avustralyaya yerleşmek

Avutralya’da zorlandığın noktalar oluyor mu?

Avustralya’da yaşarken zorlandığım noktaların başında Türkiye’ye çok uzak olması geliyor. Yılda bir ya da iki yılda bir anca gidip gelebiliyoruz. Sekiz saat daha ileride olduğumuzdan kimi zaman telefon dahi açarken zorlanabiliyoruz ( ilk zamanlarda bizi buranın saatiyle gecenin beşinde arayan çok aile bireyi oldu )

Dil ise ikinci bir zorlanma konusu. Amerikan aksanına çok alışık olduğumdan Avustralya aksanı bana bambaşka bir dil gibi gelmişti. Her şeyi kısaltıyor asla r harfini kullanmıyorlar. Arvo mesela afternoon demek. Siz beni anladınız:)

Çok rahatlar. Bazen bu rahatlıkları bana da fazla geliyor. Tren gecikmiş, çok sıra varmış sorun asla yaratmıyor.Hep kullandıkları bir söz olan ”no worries” diyip geçiyorlar.

Kurallar çok sıkı, ilk aydan toplamda bin dolar ceza yedik.Tüm kurallara uyarsanız, her şey çok rahat ilerliyor. İnsanlar bu kurallar çerçevesinde yaşıyor belki de bu nedenle asla pratik düşünemiyorlar. Kıvrak zeka, çözüm odaklılık bulamazsınız.

Ülke dünyanın diğer kalanından çok daha bağımsız ve biraz da geriden geliyor gibi:) Reklamcı gözüyle reklamlarına, Tv programlarına baktığımda kendimi 1980’lerde hissediyorum.

Kimler Avustralya’ya yerleşmeli? Kimler mutlu olur?

Ülkeye uzaklık sizin için dert değilse, kırsal hayatı ve kuralları olan bir yaşamı seviyorsanız, yaşam standartları sizin için mühimse burası tam sizlik.

Sen De Bir Şeyler Yaz!

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz