Louis Jadot şaraplarını BeyazYakalıGurme ile denedik!

Geçen haftalarda bir öğleden sonra, Ortaköy’ün dik yokuşlarından birini tırmanıp ulaşabileceğiniz, nefis manzarası olan otel La Mison’da Baron Şarapçılık tarafından ithal edilen Fransız şaraplarının tadımına katıldım. Şarap konusunda bana göre fazlaca uzman arkadaşım BeyazYakalıGurme Alper Kırdal, bize şarap tadım nasıl yapılır, ritüeller nedir gibi bazı bilgiler eşliğinde mini bir workshop da verdi. İstanbul’da kuvvetli bir lodosta 10’dan fazla şarap denedik.

Lois Jardot
Şarabın rengini tespit ediyoruz

La Maison’da düzenlenen şarap tadımı etkinliğinde Louis Jadot şarplarının lansmanı da yapıldı. Bordeaux Cotes du Rhone, Risiling ve Grand Cru, Chateau Cantin, Chateau De Lamarge, La Dauphine Sauterns‘leri sırasıyla tattık ve notlarımızı aldık. Özellikle Louis Jadot’lar ve Chateau Tuyttens benim favorilerim oldu. Ancak favori olarak betimleyebiliyorum zira henüz şarap konusunda sadece içiciyim. ‘’Bölge seçimi ve kırmızı mı beyaz mı olsun’’un dışına çıkamıyorsam da öğrenmeye hevesliyim. Bu nedenle şarap konusunda eğitim almış ve sürekli bu konuda kendisini geliştirdiğini gözlemlediğim BeyazYakalıGurme Alper Kırdal ile kısa bir sohbet yaptık.

Louis Jadot

Şarap tadım etkinliklerinden sonra ne anlıyoruz? Neyi ayırt edebiliyoruz? 

BYG:Bu tarz etkinlikler lıkır lıkır şarap içelimden ziyade, “copita” (ispanyolca’da küçük kadeh anlamına gelir) tadım kadehleri kullanılarak, belirli şişelerden küçük numuneler aldıktan sonra renk, koku ve tat olarak ürünleri analiz ediyoruz. Şarap ile ciddi anlamda ilgilenmeyen biri, şarap tadım kursunda bu analiz konusunda çok çekingen davranıyor. Ama bir bakmışsınız kursun sonrasında olgun vişne dokuları, mürdüm eriği notaları, karanfil ve tarçın izleri şeklinde yorumlar havada uçuşuyor. Bunun nedeni de aslında zenginliklerle dolu coğrafyamız. Meyve ve baharat anlamında çok çeşitliliğe sahip mutfaklarımız, hiç farkına varmadan beyinde bir koku indeksi oluşturuyor. Şarap tadımlarında da belli bir eğitimden sonra bu duyularınız şaraptaki dokuları ayırt etmenizde büyük rol oynuyor.

La Maison Hotel manzarası
La Maison Hotel manzarası

‘’Şarabın iyisini anlarım’’ uzun bir süreç mi?

BYG: Şarabın en iyisi bir dostla içilenidir derler 🙂 Ama işin tekniğine dönecek olursak zaman alan bir süreç olduğunu söyleyebilirim. İyi bir Pinot Noir şarabını, orta ve zayıf kalite aynı üzümden yapılmış bir şaraptan ayırt edebilmek için hepsini içmiş olmak gerekiyor. Üzümlerin karakteristik özelliklerini bilip buna göre değerlendirmek gerekiyor. Fıçı faktörü de işin içine giriyor hatta. Fıçı şarabın dokusunu ne derece etkilemiş, tanenlerin durumu ne gibi sorular da işin kompleksitesinin bir göstergesi aslında.
Baron Şarapçılık

En çok hangi şarapları beğeniyorsun?

BYG: Bu konuda biraz milliyetçiyim sanırım. Fransa ve İtalya’da inanılmaz ürünler olmasına rağmen, benim kalbim Türk şarapçılığından yana atıyor. Ülkemizde tüm zorluklara rağmen uluslarası alanda birçok ödül alan şarap üreticilerimiz var. Kaçını biliyoruz? Haberlerini gazetelerde okuyup gurur duymamız gereken bir manzara iken maalesef güncel yasalar nedeniyle bu milli mutluluğu olması gerektiği gibi yaşayamıyoruz. Spesifik bir marka verip reklam yapmak bu konjüktürde çok doğru değil. Ülkemiz üzümlerinden Öküzgözü-Boğazkere kupajını ve Kalecik Karası üzümünü sevdiğimi söyleyebilirim. Yine belli üreticiler belli yerel üzümlerden güzel çalışmalar çıkarabiliyor. Urla Karası Acıkara, Karasakız gibi üzümler mesela son dönemde piyasadaki ilginç ürünleri oluşturmuşlar. Yabancı bir üzüm tercih edeceksem de Riesling veya Chardonnay benim tercihim olabilir.

Chateau Tuyttens
Chateau Tuyttens

Bugün denediğimiz Baron Şarapçılık’ın ithal ettiği şarapları nasıl buldun?
BYG: Baron Şarapçılık’ın ithal ettiği ve fiyatlarını uygun bulduğum kaliteli Fransız şaraplarının tadımını yaptık bugün. Böylesine istekli ve başarılı firmalar sayesinde seyahat edemediğimiz bölgelerin şaraplarını kendi evimizde deneme imkanı bulmuş oluyoruz. Tadım etkinliğinde bizleri yönlendiren arkadaşlar da konuya uzman seviyesinde hakim arkadaşlardı. Çok verimli bir tadım etkinliği olduğunu söyleyebilirim bu nedenle. Benim için öne çıkan ürünler beyaz şaraplarda Louis Jadot Meursault kırmızılarda ise Chateau de Lamarque (Haut-Médoc) oldu.

DSCF2532

Şarap eğitimi almanın gerekliliği konusunda ne düşünüyorsun? Herkes bir parça almalı mı?

BYG:Bence alınmasa da olabilir. Haftada bir akşam yemeğine çıkıp yanında şarap içen biri için ne derece önemlidir yemek şarap eşleşmesi bilmiyorum, ama bir parça olsun şaraptan keyif almaya bakan biri için oldukça faydalı oluyor eğitimler. Hangi yemeğin yanında nasıl şarap içilir? Roze ve blush arasındaki fark nedir? Basitinden bir şarap tadımı nasıl yapılır? Satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?…Bu gibi soruları merak eden kişiler için şarap eğitimi (en azından giriş seviyesi) faydalı olacaktır.

Bu keyifli sohbet için Alper Kırdal’a teşekkür edip kendisinin insatagram sayfasını ve web sitesini takip etmenizi önereceğim. www.beyazyakaligurme.com ve @beyazyakaligurme

DSCF2530

Peki Baron Şarapçılık Fransız şarapları tadımında ben neleri beğendim?

Lois Jardot şaraplarından açık limon rengindeki Poilly- Fuisse favorim olmakla birlikte Bourgogne’yi de sevdim. Chardonnay üzümünden üretilen Poilly- Fuisse’da greyfurt ve fındık aroması diğerinde ise daha çiçeksi aromalar mevcut. Sanırım aromaları daha baskın şarapları daha çok seviyorum. Tatlı şarap seviyorsanız da Chateau Tuyttens benim için müthiş bir keşif oldu. Bordeaux bölgesinin Sauternes bağlarında beyaz üzümden üretilen tatlı bir şarap. Yaz günleri için ideal. Çiçek ve bal notaları yoğun. Özellikle manzaraya karşı güzel içimi var:)

www.baron.gen.tr

Sen De Bir Şeyler Yaz!

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz