2020 Patara Yılında Patara’da Yapılacak 10 Şey!

2020 Patara Yılı

2020 yılı ‘Patara Yılı’ ilan edildi. Geçen yıl Göbeklitepe ile yatıp kalktığımız gibi bu yıl bolca Patara Antik Kentini, Patara plajını duyacak ve gezeceğiz. Şimdi akıllarda ”Patara’nın nerede, nasıl gidilir ve Patara’da ne yapılır, nereler gezilir gibi sorular var. Kendi deneyimlerimce yanıtladım. Eklemek istediklerinizi sayfanın sonundaki yorum kutusuna bırakabilirsiniz. 2020 Patara yılı dolayısıyla ben de en kısa zamanda tekrar Patara’ya gitmek istiyorum.

Patara Antik Kenti Hakkında

16 şehirli Likya Birliği’nin başkenti Patara, Büyük İskender’in kuşattığı kentlerden biri. Tüm antik kentlerdeki heykellerde, resimlerde ve Mitolojik öykülerde anlatıldığı üzere Patara’yı su perisi Lykia ile birlikte Apollon’un oğlu Paturus kurmuş. Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas’ın da Pataralı olduğu söyleniyor. Ayrıca Patara Antik Kenti Anadolu’nun Hristiyanlığı en erken kabul eden kentlerinden. Kentte tam 13 kilise var. Hatta geçtiğimiz yıllarda Patara Antik Kenti kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan ve ekibi MS: %5 . yüzyıla ait olduğu düşünülen 1200 m2’yi geçen büyüklükte bir bazilikayı gün ışığına çıkardılar. Bu bazilika Likya’nın en büyük kiliselerinden biri olmaya aday. Patara Antik Kenti hem Romalılar hem de Bizanslılar döneminde önemli bir ticaret merkeziymiş. Antik kentin hemen bitimindeki Patara Plajı ise antik kentin tüm güzelliğini tamamlıyor. 2020 Patara yılı olduğuna göre bolca antik kent ziyareti olacak. Patara Antik Kenti giriş ücreti 24 TL. Yine güncel fiyat ve saat bilgilerine şuradan bakabilirsiniz. 

2020 Patara Yılı

Patara Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir?

2020 yılının turizm teması seçilen Patara, Muğla’nın Seydikemer ilçesi ile Antalya’nın en batısındaki Kaş ilçesinin Gelemiş Köyü sınırlarında yer alıyor. Uçak ile Patara’ya gitmek için Dalaman Havalimanını tercih edebilirsiniz. Patara Dalaman Havalimanı’ndan yaklaşık 1 saat 45 dakikalık bir uzaklıkta. Antalya Havalimanı’nı tercih edecekseniz 3 saatten fazla bir uzaklığı göze almalısınız. Patara Plajı, Kalkan’a 15 kilometre mesafede bulunmaktadır. Şahsi aracınız ile D400 karayolu’nu kullanarak Patara Plajı’na ulaşabilirsiniz. Kaş’tan 45, Fethiye’den 81, Antalya’dan 376 kilometre uzaklıkta bulunan Patara Plajı’na şahsi aracınız ile çok rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Fethiye-Kaş arasında sefer yapan otobüsler ile Ovaköy’de inip yaklaşık 3.5 kilometrelik bir yürüyüş veya taksi yolculuğu ile de Patara’ya ulaşılabilmek mümkün. 2020 Patara yılına özel belki farklı ulaşım  yolları da olur, neden olmasın:)

Kalkan yazısı da burada!

2020 Patara Yılı

 

 

 

 

 

 

Patara’da Görülecek ve Yapılacak 10 Şey!

  • Patara Antik Kenti’nde günümüze oldukça iyi biçimde ulaşan tiyatro, dünyanın en eski
    meclis binasını, Athena Tapınağı, horrea, stadyum, hamam ve kiliseleri görmek mümkün. ‘Deniz Feneri’ ve ‘Yol Kılavuz Anıtı’ gibi benzersiz anıt eserlerin yanı sıra, 1905 yılına ait ilk Osmanlı Telsiz Telgraf İstasyonu olma özelliğine sahip külliye de görülmeye değer.
  • Yukadaki paragraflarda bahsettiğim gibi Antik kentin içinde tam 13 kilise var. Havva İşkan ve ekibi geçen yılki kazılarda MS. 5. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 1200 m2’yi geçen büyüklükte bir bazilikayı gün ışığına çıkarmışlar. Bu bazilika Likya’nın büyük kiliselerinden biri olmaya aday.
  • Bu yılki en önemli gelişmelerden biri de benim de görmediğim 14 metre uzunluğunda ve tamamen kamıştan yapılan antik gemi replikası ‘Abora-IV’, sergilenmek Patara Antik Limanı’na getirildi. Alman arkeolog Dr. Dominique Görlitz’in tasarladığı gemi, Bulgaristan’ın Varna Limanı’ndan 1 Ağustos’ta denize indirildi. ‘Barış ve uluslararası anlayış için yelken açmak’ sloganıyla Karadeniz’den Akdeniz’e yol aldı. Yaklaşık 3 ay önce Kaş Limanı’na ulaşarak buradan da kara yoluyla 43 kilometre uzaklıkta yer alan Patara Antik Kenti’ne taşındı.
  • Patara Antik Kenti muhteşem bir plaja da kavuşturuyor insanı. Patara plajı çevredeki kumsalların en uzunu ve en görkemlisi. Tam 18 km ve 20-300 metre genişlikteki plaj kumdan kaleler yapmak, gün batımında dingin bir akşam geçirmek ya da dalgalarla oynayıp, sörf yapmak için ideal. Plajın Caretta Caretta’lar için Türkiye’deki 22 üreme ve yuvalama alanından biri olduğunu da ekleyeyim.
  • Plaj böyle upuzun olunca at safari turlarına da katılmak pek keyifli olabiliyor. 1, 2 ve 3 saatlik rotalardan oluşan safarideki ilk durak, M.Ö. 5. yüzyıldan kalma antik Patara kenti.
    2020 Patara Yılı
  • Günümüze kadar kalabilmiş, bilinen en eski deniz feneri Patara Limanı’nda yükseliyor. 2008 yılında dev kum yığınının altından çıkarılan fener, Roma İmparatoru Neron tarafından yaptırılmış. Bu fener 2 bin yıl kadar önce liman ağzına yapılan 12 metre yüksekliğindeki iki fenerden biri.
  • Patara Kum Tepeleri sizi adeta çöle bırakıyor. Hem Antik Kenti hem plajı görebileceğiniz müthiş bir manzarası ad var. Tepelerde yer alan kumlar tamamen rüzgarın durumuna göre şekilleniyor. Buradaki kum tepelerinde şarabınız eşliğinde günü batırmak çok güzel oluyor. Burada kamp kurabilirsiniz isterseniz.
  • Yüksekleri seviyorsanız müjde! Bezirgân Yaylası, Patara’ya yaklaşık 20 dakika mesafede. Likya Yolu üzerindeki bu yayla köyünde sıcaklık ağustos ayında bile 25 dereceyi aşmıyor. Sonrasında Gömbe Yaylası, Uçarsu Çağlayanı ve Yeşilgöl’ü içine alan muhteşem bir rotayı takip edebilirsiniz.
  • Kaş ve Kalkan sadece 20 Dakikalık mesafede yer alıyor. Hem Kalkan hem Kaş muhteşem plajlara ve doğa ile iç içe kalabileceğiniz noktalara ev sahipliği yapıyor.
  • Bana Patara Antik Kenti yetmedi derseniz Patara’ya kadar gelmişken Xanthos Antik Kenti, Letoon Antik Kenti, Myra Antik Kenti, Noel Baba Kilisesini de görmeniz mümkün.

 

Patara’da Konaklama:

Patara çevresinde romantik, ekolojik, yoga kamplarına uygun, lüks ve bungalow tipi pek çok konaklama seçeneği var. 2020 Patara yılı olması nedeniyle bu oteller de hazırlıklarına başlamışlardır. 

Sen De Bir Şeyler Yaz!

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz