Avrupa’nın müzik başkenti: Viyana!

Viyana şehri için okuduğum blogların çoğunda Viyana soğuk, gri ve ruhsuz bir yerdi. Uçaktan inene kadar da ”acaba öyle mi” düşüncesi beynimi yediyse de ben Viyana‘dan sıcacık bir şeyler çıkacağına inanıyordum. İnandığımdan fazlası oldu. Uçaktan inerken gördüğüm o üçgen çatılarla başlayan büyü, şehri gezerken de devam etti.”E hepsi harika bunların, hangisi gezilecek en önemli bina” şeklinde dolandım. Viyana gezilecek yerler kısmında en çok sevdiğim sokaklar Viyanalı müzsiyenlerin heykelleri ve güzel kafeleri ile dolu olmasıydı. Viyana gezmekle, büyülenmekle bitmiyordu benim için. Orta Avrupa’nın müzik, kahve, şnitzel, mimari ve saraylarıyla meşhur kenti Viyana için kendi deneyimlerimden oluşan bir rehber hazırladım. Viyana’yı Viyana yapan Johann Strauss, Mozart, Freud, Egon Schiele, Gustav Klimt gibi önemli isimlere de bir kez daha hayran kaldım. Viyana gezilecek  yerler, yeme-içme tavsiyeleri, ulaşım ve konaklama tavsiyesi ile dopdolu. Öncelikle dilerseniz Avusturya Gezi Rehberi yazıma göz atabilirsiniz.

instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın!

Havaalanı’ndan şehir merkezi ve bölgelere ulaşım!

tabii bu sadece kahve aracı:) tabii bu sadece kahve aracı:)

Öncelikle ayakta alkışlanacak bir ulaşım sistemleri var. Bunu Havaalanı otobüsleri ile hemen fark ediyoruz. Viyana Uluslararası Havalimanı’ndan (Wien Airport – Wien Flughafen) şehir merkezine ve bölgelere gitmenin birden fazla yolu var. 23 bölgesi var Viyana’nın. Bizim otelimiz 7. Bölgedeydi. (bu bölgeyi tavsiye ederim, konaklama için) ve biz Vienna Airport Lines’ı tercih ettik. Bizdeki HAVATAŞ gibi. Havalimanının çıkışındaki bu otobüslerin tek gidiş fiyatı 8 Euro, Gidiş dönüş fiyatı 13 Euro. Her otobüsün önünde gideceği bölgenin numarası yazıyor. Hangisine gidecekseniz oraya. Şehir merkezi ise 1. Bölge sayılıyor. Metro, CAT trenleri, taksi gibi seçenekleri bu yazıdan detaylıca öğrenebilirsiniz.

Viyana’da konaklama!

Viyana 7. bölge
Viyana 7. bölge

Barselona gibi şehirlere göre biraz pahalı konaklama. Konaklama için merkeze yakın ve sakin ve sabah daha adımınızı atar atmaz fotoğraf çekmeye başlayacağınız güzel sokakları olan 7. Bölgeyi tavsiye ederim. 1. Bölge merkez, 11. Bölge Türk bölgesi…Salzburg’a da geçeceğimiz için öbb tren garı ile bağlantısı olan Westbahnhof metro durağına yakın olması önemliydi. Hostel & Guesthouse Kaiser 23 isimli otel hem uygun fiyatı hem de binalarını seyretmeye doyamadığımız sokağı ile memnun kaldık. Detayları burada. Viyana gezilecek yerler hedefinden önce bu bilgilerin işe yarayacağını unutmayın.

Viyana’da şehir içi ulaşım nasıl?
Viyana
Tüm Avrupa gibi Viyana’da da mükemmel şekilde bir ulaşım ağına sahip. Otobüs, metro, tren, tramvay, troleybüs ülkenin her yerini örümcek ağı gibi örmüş ve inanılmaz dakik çalışıyor. Metro ve tramvaylar gideceğiniz her yerin hemen önünde indiriyor sizi. Bisikletleri falan artık söylemiyorum. Bir de lumuzinler var ama onların sırrını pek çözemedik 🙂 2 saatlik, günlük, 3 günlük, haftalık, aylık gibi değişen toplu taşıma kartı seçenekleri var. Daha detaylı ulaşım bilgileri için Viyana’da ulaşım yazısına tıklayıverin.

Hava nasıl Viyana’da, üşüyor muyuz?
viyana
Aslında üşürüz diye neredeyse battaniye bile aldık yanımıza ama pek gerek kalmadı. Mayıs ayı başlangıcında hem mont hem şort kombinlerimle şehri gezdim. Çimenlerde de oturdum, sıcaktan bayıldım da… Bahar ayları en güzel vakit Avrupa için. Viyana için da her an hava yağmurdan çöle dönebilir. Bu nedenle kat kat giyinmek (tişört, hırka, yağmurluk gibi) en güzeli. Kışın dondurucu soğuklar var. Ama Viyana’nın tadı kışın karda da bambaşkadır.

Viyana’da nereleri gezelim!

Viyana’ya 3 gün yeter diyen tüm gezenleri ve blog yazanları yalanlıyorum. Şaka şaka herkesin bir şehri gezme, onu özümseme hissetme vakitleri farklı. Viyana gezilecek yerler yazısı yazmakla bitmez ama öncelikle Bratislava buraya 2 saat uzaklıkta. Öyle olunca bi gidelim bakalım dedik ama Viyana’yı gören keşfettik ikilisi biraz da parklara doyalım dedi ve vazgeçtik. Viyana’ya en az 6 gün diyorum. Gezecek, görecek, keşfedecek, keyfini çıkaracak çok şey var. Bir kısmını gezemedim tabii. Viyana’da gezmeden gelmemeniz gerekenleri anlatayım.

Stadt Park Stadt Park[/caption]

Hofburg Sarayı ve çevresi çok geniş. Buradan sıkça geçeceksiniz. Viyana’da sarayların bahçelerinde polis, asker korumalarını vs pek görmüyoruz. Bu insanda inanılmaz bir ferahlık yaratıyor. Kimse kural dışı bir davranışa da yeltenmiyor tabii. Viyanalılar kendilerini sarayın bahçelerine atmışlar kitap okuyorlar, piknik yapıyorlar, oyun oynuyorlar.

Viyana’da  yeme-içme meselesi!
Viyana’da  yeme-içme meselesi deyince akla ilk gelenler kahve ve şinitzel! Doğrusu bu imaj boş bir imaj da değil. Bir Avrupa seyahatimde ‘çay’ aramadıysam sabah hemen kahvemi içmek istediysem bunun sorumlusu nefis Viyana kahveleri
Viyana’da ne yenir ne içilir onlar da burada…

DSCF1569

Hofburg Sarayı içerisinde Sisi müzesi özellikle kadınların ilgisini çokça çekebilir. Burada erkeklerin farklı bölümleri gezmesine kızmayın zira içeride Sisi’nin taraklarını falan göreceksiniz. Çoğu müzede ve sarayda fotoğraf çekmek yasak. Yasal olmayan yollarla çektim bunları. Ben en çok Viyana Avusturya Ulusal Kütüphanesi (Austrian National Library)bayıldım. İnsan buradan ayrılmak istemiyor.

Albertina Müzesi
Albertina Müzesi

Sarayın bahçesinde bir de Mozart heykeli var. Etrafında birkaç kez wurst yedik, çimenlerde uzandık. Ebette biraz turistik bir heykel. Albertina müzesi de hemen sarayın arka kısmında. Kelebek Evi varmış ama vakit bulamadım.

Museumsquartier
Museumsquartier

Müzeler için Museumsquartier bölgesine geliyorsunuz. Burada karşılıklı 2 dev müze var. Biri Sanat Tarihi Müzesi (Kunsthistorisches Museum) Diğeri de Doğa Tarihi Müzesi (Naturhistorisches Museum) Bir de bayıldığım Leopold Museum . Vaktimin yetmediği MUMOK da bu bahçe içerisinde. Bileteri internetten ve birkaçını birleştirmiş şekilde alırsanız daha ucuza geliyor. Buradan bakabilirsiniz.

Viyana’da operalar

Viyana Devlet Operası (Wiener Staatsoper)
Viyana Devlet Operası (Wiener Staatsoper)

Viyana deyince akla gelen ilk şey opera! Bu şehre gelince mutlaka bir opera, bale ya a konser seyretmenizi tavsiye ederim. Öncesinde internetten programlara bakmanızı, biletinizi almanızı da… eğer vaktiniz yoksa en azından şehrin simgelerinden Viyana Devlet Operası (Wiener Staatsoper) ‘yı gezin. Rehber eşliğinde çok güzel bir tur düzenleniyor. Viyana gezilecek yerler başlığının en baba kısmı bu bina diyebiliriz.

Viyana Devlet Operası (Wiener Staatsoper)

Yapımına 1861’de başlanmış (Wiener Staatsoper’ın. 1869’da ilk gösterisi sergilenmiş. 2. Dünya Savaşı’nda bombalar binayı tamamen yıkmış. Savaştan sonra yeniden inşa edilmiş. Yaklaşık 40 dakika süren tur boyunca Tea Salon, Marble Hall, Schwind Foyer, Gustav Mahler Hall, ve auditorium’u geziyorsunuz. Viyana Devlet Operası’nın tarihi, mimarisi ve gösteriler hakkında bilgi alıyorsunuz.

Viyana Devlet Operası (Wiener Staatsoper)
Viyana Devlet Operası (Wiener Staatsoper)

Hatta biz akşam oynanacak gösteri öncesi hazırlanan sahnenin arka planında neler yapıldığını da gördük. Gerçekten dev iş! Bu opera şehrin tam göbeğinde. 365 günü 300 günü göster var. Kartnerstrasse caddesinin sonuna doğru hemen kendini belli ediyor ihtişamıyla. Önündeki kaldırımda değerli müzisyenlerin isimleri var. İçeride gösteri devam ederken, dışarıya kurulan dev ekrandan da gelip geçenler ya da hemen ekran karşısında yer alan banklarda yer kapanlar izleyebiliyor. Bence bu harika bir deneyim. İçeri girişte şık olmanız da fayda var. Gitmeden bilet satın almak isterseniz ki, çok daha ucuza geliyor, buradan satın alabilirsiniz.

Volksopera

Volksopera
Volksopera

Viyana’nın ikinci büyük opera salonu, VolksOpera yani Halk Operası da yine tercih edebileceğiniz bir alternatif. Biz burada Viyana’nın eski müziklerinden oluşan bir seçki izledik. Gelenlerin çoğu Viyanalı yaşlı halktı. Şık şık giyinip, metro ile gelen Viyanalılar için bu operanın yeri ayrı. 1898‘de kurulmuş opera binasının mimarisine bayıldım .

Volksopera

Üst katlardaki bölümler için almıştık biletlerimizi. İki yaşlı Viyanalı kadın gençliklerinde sık sık dinledikleri müzikleri tekrar dinliyor olmaktan çok mutlu olduklarını söylediler. Ve 2. şarkıdan sonra ‘’biz hep geliyoruz buyurun siz önden seyredin’’ dediler. Çok tatlılardı. Viyanalılar güzelim metrolarıyla şık şık giyinip geliyorlar opera salonlarına…

Volksopera
Volksopera

Müzeler ve Saraylar
Malum burası tam bir müze ve saraylar cenneti…

Leopold Müzesi

Leopold Müzesi
Leopold Müzesi

Maria Hilfer Caddesi ‘nin başına geldiğinizde Museums Quartier’a geliyorsunuz ve Leopol Müzesi karşınızda. Burası İmparatorluk döneminde içerisinde atların yaşadığı bir ahırmış. Şimdi ise içinden sanat fışkırıyor. 50 yıllık bir sürede Rudolf ve eşi Elisabeth Leopold’un topladığı 5.000’den fazla önemli eser var burada.

Leopold Müzesi

Özellikle dünyanın en büyük ve en önemli Egon Schiele koleksiyonunu görmek mümkün. Ayrıca yine bolca Schiele’in etkilendiği Gustav Klimt eserleri ve Kokoschka, Gerstl, Egger-lienz gibi sanatçıların eserleri de mevcut. Leopold Cafe‘de iyidir. Bir kahve götürün. Giriş 12 Euro.

Kunsthistorisches / Viyana Sanat Tarihi Müzesi

Kunsthistorisches
Kunsthistorisches

Başta söyleyelim adı üzerinde Viyana Sanat Tarihi Müzesi burası… Sanatla adı sıkça yan yana gelen Viyana’nın dev sanat tarihi müzesini gezmek için uzun vakit ayırmanız gerekiyor. Müzenin dış ve iç mimarisi de müzedeki eserler kadar etkileyici. Buranın bir saraydan müzeye dönüştürüldüğünü sanıyordum ama 1891ılında aynı isimle ve amaçla kurulmuş. Sarayın sanat koleksiyonu için tabi. Rubens, Rembrandt, Velazquez , Pieter Bruegel ve Titan’a ait resimler göz alıcı. Yine antik yunan ve roma bölümlerindeki heykeller ve sanata eserleri de görülmeli.

Naturhistorisches Viyana Doğa Tarihi Müzesi

Naturhistorisches Viyana Doğa Tarihi Müzesi
Naturhistorisches Viyana Doğa Tarihi Müzesi

Eğer doğaya karşı içinizde önlenemeyen bir ilgi varsa Viyana Sanat Müzesinin hemen karşısındaki 19. Yüzyılda yapılan Viyana Doğa Tarihi Müzesi’ni kaçırmayın. Tabii yine dev bir müze olduğu için vakit ayırmanız şart. Boşuna Viyana için 3 gün yetmez demedik. Dünyanın en eski doğa tarih müzesi sayılan müzenin sadece yüzde 40’lık bölümü müze. Geriye kalan yüzde 60’lık bölüm ise bilimsel araştırmalara ayrılmış.

Naturhistorisches Viyana Doğa Tarihi Müzesi

Tam 39 bölümde toplam 30 milyon obje var. Hiç bir yerde göremeyeceğiniz fosiller, hayvan ve bitki türleri değerli madenler, taşlar, kelebekler, dinozorlar ve son derece önemli tarih öncesi kalıntılar sizi bekliyor.

Naturhistorisches Viyana Doğa Tarihi Müzesi

Özellikle çocuklu ailelerin çocuklarını buraya getirmelerini tavsiye ederim. Gelen çocukların hepsi çok ilgiliydi. Zira onlara müzeyi gezerken bir çok aktivte bekliyor. Bu arada sergilenen hayvanların yüzde 90’a yakını kendi vadesiyle ölmüş.

Belvedere Sarayı

Belvedere Sarayı
Belvedere Sarayı

Belvedere sarayı 18. Yüzyılda, Osmanlı’nın Viyana kuşatmasında gösterdiği başarı sebebiyle Prens Eugen’e yazlık saray olarak hediye edilmiş. İnsan ne güzel yazlıkmış diyor tabi… Sarayın içini görmeye vaktiniz yoksa da mutlaka bahçesini gezin. Saray kocaman bahçeler içinde, bir de bizim gibi baharda geldiyseniz, her yer çiçek …

Belvedere Sarayı

Yukarı ve Aşağı Belvedere olarak iki saraydan oluşun bu barok saray şimdilerde Avusturya sanatının Orta Çağ’dan günümüze muhteşem koleksiyonunu da sergiliyor. Monet, Manet, Van Gogh gibi ressamlar ile Rodin gibi heykeltıraşların eserleri sergileniyor. Belvedere’nin baba ressamı Gustavo Klimt. Klimt’in melankolik kadınları müthiş. Klimt’in Öpücük ve Judith tablolarını kaçırmayın.

Belvedere sarayı

Sarayın içinde fotoğraf çekmek maalesef yasak. Genel olarak Viyana’da müzelerde fotoğraf çekmek yasak ama insan özellikle buradaki dev tabloları gizli de olsa fotoğraflamak istiyor. Bilet ücreti 20 Euro.

Belvedere Sarayı

Hofburg Sarayı

Hofburg Sarayı
Hofburg Sarayı

Çok büyük bir saray burası. Birçok bölüm var. Kişisel ilgilerinize göre dilediğiniz kısmı gezebilirsiniz. Öyle elinizi kolunuzu sallayarak defalarca avlusundan geçebiliyorsunuz. Ne koruma ne polis… Gotik’ten 19. yüzyıl mimarisine varana kadar, yüzyıllara yayılan bir mimari var burada. Bahçesinde Mozart Heykeli… Çimenlerinde wurst yemişliğimiz, yatıp dinlenmişliğimiz var.

Mozart Heykeli
Mozart Heykeli

Faytonlarla gezinti yapanların olduğu bahçesinde baya nostaljik görüntüler oluyor. Hofburg Sarayı, 600 yıldan uzun bir süre boyunca Habsburg Hanedanlığı’na ev sahipliği yapmış.

DSCF0905

Sarayın içinde İmparator Franz Joseph ve karısı İmparatoriçe Elizabeth yani Sisi’nin kullandıkları odalardan bazıları gezilebiliyor. Sisi müzesinde taraklarından, kıyafetlerine kadınların ilgisini çekebilecek özel eşyalarını görebilirsiniz. (12 Euro)

Sisi müzesi
Sisi müzesi

Avusturya Ulusal Kütüphanesi (Nationalbibliothek )

Viyana Gezilecek Yerler
Avusturya Ulusal Kütüphanesi (Nationalbibliothek )

Hofburg Sarayı’nda sıl bizi büyüleyen bölüm ise Avusturya Ulusal Kütüphanesi (Nationalbibliothek ) Burası Avusturya’nın en büyük kütüphanesi. 7.4 milyon eser varmış burada. İçerisi büyüleyici tek kelimeyle…

Viyana Gezilecek Yerler

1723 yılında yapılan kütüphanede Lorenzo Mattielli, Peter Strudel,ve Daniel Gran gibi sanatçıların heykelleri ve freskleri var. Kitap, tarih, sanat… Mutlaka uğramalısınız. Sonuçta Viyana gezilecek yerler demek aslında kültüre boğulmak demek…

Schönbrunn Sarayı

Schönbrunn Sarayı
Schönbrunn Sarayı

Habsburg ailesinin yazlık sarayı olan Schönbrunn Sarayı şehrin biraz dışında kalıyor. Kocaman bir bahçesi var. Eskiden burası eğlence amaçlı, oyun, gezi park alanı ve hayvan üretme çiftliği olarak kullanılıyormuş. Çeşmeler, bitkilerden yapılmış bir labirent, zafer takı, hayvanat bahçesi, saray araçları müzesi ve palmiye evi sadece bahçesinde gezecekleriniz arasında. 1695 yılında yapımına başlanmış, 18. yy boyunca ilaveler yapılmış bu saray UNESCO’nun da Dünya Mirası listesinde. Versailles Sarayı‘na rakip olarak yaptırılmış Schönbrunn Sarayı Avrupa’nın en iyi Barok yapılarındanmış. Ama içi baroktan Rokoko şekilde dekore edilmiş.

Vienna-Austria-Schonbrunn-Palace-room

Mozart’ın çocukken konser verdiği Aynalı Salon, Maria Theresa‘nın gizli görüşmeler için kullandığı “Round Chinese Room”, Franz Joseph ve eşi Sisi’nin odaları baya görkemli.

Schönbrunn Sarayı

Sarayı 4 farklı tur seçeneği ile gezebiliyorsunuz. Sarayın arka bahçesindeki Gloriette ‘ye ulaşmak eğer hava da fazla sıcaksa biraz zorlasa da değiyor.

Viyana gezilecek yerler
Gloriette

Bu bahçede dev klasik müzik konserleri veriliyor. Bir tanesi de bizim Salzbug’a gideceğimiz güne denk geldiği için maalesef kaçırmış olduk. 1775 yılında yapılan, Gloriette, dev sütunlardan oluşan bir tür tapınak gibi. Nefis panoraması olan seyir yeri, imparatorluk döneminde yemek salonu salonu olarak da kullanılmış.

Sigmund Freud Müzesi

Sigmund Freud Müzesi
Sigmund Freud Müzesi

Psikanaliz’in babasının evini görmeden gelirsek çok ayıp olur dedik ve gittik. Burası Freud’un Viyana’da ailesiyle birlikte yaşadığı ve muayenehanesinin bulunduğu evin şimdiki hali. O meşhur hastalarını ağırladığı yatak yok, bazı eşyaların fotoğrafları duvara asılmış. Pek bahsedilmese de Viyana gezilecek yerler lisetenizde mutlaka olmalı.

Sigmund Freud Müzesi
Sigmund Freud Müzesi

Freud’un dünyada yaptığı ziyaretleri, özel notlarını, kişisel eşyalarını, hasta reçetelerini vs görebilirsiniz. Buradan sevenleri için kitaplar ve kartpostallar alabilirsiniz. Müzenin çevresini çok sevdim ben, işte yaşamak istediğim o sokaklar dedim. Ama İstanbul’a dönecektik… Bu arada giriş ücreti de 9 Euro. Sonra Analyze This! Buradan sonra şaraplarınızı alıp Votiv kilisesi önündeki Sigmund Freud parkına doğu yol alın… Nefisti!

Naschmarkt
Viyana Gezilecek Yerler
Kettenbrückengasse ve Karlsplatz U4 durakları arasında kalan Nachmarkt, upuzun ve gezmesi pek keyifli bir Pazar. Viyana Gezilecek Yerler listenize mutlaka alın. Hint-Orta Doğu spesiyallerinden, şaraplara, peynirlere, sebze ve meyvelere , et balık ürünlerinden törkiş kebaplara kadar her şey var. Lezzetli tapaslar deneyebilir, kahve içebilirsiniz. Baya lokal ama aynı zamanda turistik de bir Pazar.

Naschmarkt

Belediye Binası (Rathaus)
Devasa bir bina daha . Gotik mi gotik hem de… Neo gotik bina akşamları harika şekilde aydınlatılıyor. İçerisinde konserler, balolar, özel yemek davetleri yapılıyor. Buz pateni pisti de cabası 1872-1883 yılları arasında yapılmış bu binayı bir şekilde göreceksiniz.

Prater

Prater park
Prater park

Koşa koşa gittiğim bir mekân daha… Viyana’nın simgelerinden biri de bu park. Nehrin diğer kısmında kalıyor. Biz keyifli bir nehir kenarı yürüyüşü sonrasında ulaştık.Viyana Gezilecek Yerler listemde çok geniş bir yer tutmuyor bu bölge. Çok gezmesem de baya ilginç bir bölge olduğunu söyleyebilirim. Metro ile de geçebilirsiniz Leopoldstadt bölgesine. Prater Park’ta bulunan lunaparktaki dönme dolap içerisinde evlenme teklifleri, romantik yemekler gibi organizasyonlar oluyor. (Birileri romantik yemek yiyordu mesela)

Viyana Gezilecek Yerler
prater

1896 yılında yapılan dönme dolap dünyanın en eski dönme dolaplarından. 2. Dünya savaşında yanmış ve 1947’de 15 vagonlu olarak yeniden hizmete açılmış. Parkta aşırı eğlence vadeden birçok lunapark oyuncağı var. Trenlerden, su şakalı işlere kadar.

Tuna Nehri gezisi

Tuna nehri
Tuna nehri

Tuna nehri kıyısında bir akşam yürüyüşü pek keyifli oluyor. Burada bisiklete binebilir, ya da nehir boyunca yürüyebilir ve etraftaki kafelerde bir şeyler içebilirsiniz. Dilerseniz nehir boyu gezebileceğiniz kanal nehir turlarına katılabilirsiniz.

Aziz Stephan Katedrali

Viyana gezilecek yerler
Aziz Stephan Katedrali

Yine bir Viyana simgesi ile devam edelim. Stephansplatz Meydanı’ndaki Aziz Stephan Katedrali. 1365 yılında inşa edilmiş. Roma Gotik mimariye sahip ve hayli ürkütücü ve bi o kadar bakmaya doyamamalık. Özellikle gece pek gösterişli. İçerisinde klasik müzik konserleri oluyor. Bazıları ücretsiz. Ara ara yoklamanızda fayda var. Ayrıca fotoğraf karenize de sığmıyor ve sizi garip şekillere sokabiliyor. Bu katedralin önünden herhalde en az 15 kez geçmişizdir. Yüzünü eskitti bizim için diyebiliriz. Viyana Gezilecek Yerler listesinde hep ilk sıradadır:)

Hundertwasser Evi (Hundertwasser House)

Viyana gezilecek yerler
Hundertwasser Evi

Ve instagramda ciyana fotoğraflarımız arasında en çok like alan fotoğrafımızı çektiğimiz yere geldik. Hundertwasser Evi. Nefis bi ev. Viyana’nın Gaudi’si diyorlar Avusturyalı sanatçı Friedensreich Hundertwasser için. Dışı düzensiz ve birbirinden bağımsız şekiller ve renklerle dolu. Üzerinde bitkiler var. 1983 – 1986 yılları arasında inşa edilen bu evl, Viyana’nın görkemli binaları ve şehrin evleri arasındaki bir çeşit geçiş gibi. Landstrasse – Kegelgasse 34-38 numara. Biraz daha ilerisinde ise Kunt Haus Wien var. Biz göremedik. İnsan-doğa birlikteliğinin simgesi olan bu binalar aynı zamanda sıradanlığa ve düz çizgilere karşı bir başkaldırış gibi.

Stadt Parkı (Stadtpark)

Viyana Gezilecek Yerler
Stadt Park

Avrupa’da ‘’neden bizim böyle parklarımız yok’’ diye hayıflanacağınız bir çok park var. Onlardan biri de Viyana’nın en güzel parkı Stadtpark. Hem çimene, gölete, oksijene doymalık hem de 1861 yılından beri orada. Ortasından geçen nehir ve iki yakayı birleşirken Art Nouveau köprüler, eski “Stadtbahn” metro istasyonu, ve altın Johann Strauss heykeli ile pek keyifli.

Stadt Park

Nehir kenarında Viyana’nın en iyi gurme restoranlarından Steirereck Restaurant var. Parkta atıştırmalıklarınızı alıp, dinlenebilir, bisiklet sürebilirsiniz.

Viyana Gezilecek Yerler
Johann Strauss heykeli

Gençler burada çok tatlış toplaşmalar yapıyorlar. İnsana Gezi parkı dönemlerimizi hatırlatıyor.Çok güzel bir enerjisi var. Bu parkta bir gün daha geçirmek için Bratislava’ya gitmekten vazgeçtik evet.
Viyana gezilecek yerler

Viyana Üniversitesi
viyana üniversitesi

Burada biricik arkadaşımız Işıl master yapıyor. Sayesinde Viyana Üniversitesi’nin en gizli odalarına bile girdik. 1365 yılında kurulan üniversite Avrupa’nın en eskilerinden. Şehrin 10 farklı bölgesinde, 60 yerde kampüsü var. Erwin Schrödinger ve Viktor Franz Hess, biyolog Konrad Lorenz, iktisatçı Friedrich A. Von Hayek gibi Nobel Ödülü almış birçok bilim adamı yetiştirmiş.

Viyana üniversitesi
Viyana üniversitesi

Üniversitenin Harry Potter kütüphanesine benzeyen 6.5 milyon kitap barındıran harika bir kütüphanesi var. 1365 te kurulan kütüphane Avusturya’nın en büyük, Almanca konuşulan ülkelerin ise en eski kütüphanesiymiş. Gizlice foto çektirdim. Baya yasak buralarda bu işler:)  Viyana Üniversitesi Kütüphanesi’nden bütün üniversite öğrencileri(hangi üniversite olursa olsun) ücretsiz faydalanabiliyorlar. Sessizlik pek önemli.
Viyana Üniversitesi Kütüphanesi

Karl Kilisesi (Karlskirche-St. Charles’s Church)

Karl Kilisesi
Karl Kilisesi

Görünüşü pek romantik. Karlsplatz‘daki Karl Kilisesi (Karlskirche-St. Charles’s Church) ‘ni pek sevdim. İmparator VI. Karl, cüzzam hastalarının iyileşmesinde etkisi olan 16. yy.’da yaşamış olan Kardinal Charles Borromeo (Karl Borromaeus) adına yaptırmış bu kiliseyi. Mimarisinde Yunan tapınaklarından esinlenilmiş. Önünde bir gölet var. Burası gençlerin buluşma noktalarından. Paten kayan, müzik yapan gençler… Kilisede klasik müzik konserleri de var. Şansınız varsa mutlaka izleyin.

Votive Kilisesi- Sigmund Freud Park

Viyana Gezilecek Yerler
votive kilisesi

Bu kilise baya baya gotik ötesi bir kilise. Baya görkemli. Tamam Karl kilisesini sevdim ama Votiv’e de aşık oldum diyelim. Viyana üniversitesinin yanı başında olan Votiv kilisesi önündeki Sigmund Freud park nedeniyle öğrencilerin ders çalışma, mola alma, ve sosyalleşme alanı.

Sigmund Freud park
Sigmund Freud park

Biz Freud müzesi sonrası marketten bir şeyler alıp soluğu burada aldık. Nasıl bir gençlik enerjisi belli değil. Güneşi gören Viyanalılar hemen güneşlenmeye başladılar tabi. Minik sandalyeler ve minderlerin atıldığı alan,şehrin ortasında vaha gibi.

BONUS
Grinzing
Grinzing ve Kahlenberg Tepesi

Viyana’nın biraz dışında kalsa da çılgın ulaşım sistemleri ile uzaklar da burada yakın. Schottentor‘dan 38 no’lu tramvaya binerek Grinzing‘e ulaşabilirsiniz. 38a ring seferini yapan otobüs ile de Kahlenberg Tepesi’ne gidebilirsiniz.

Grinzing

Grinzing meyhanaleri ile meşhur br bölge. Ancak biz çok erken saatlerde geldiğimizden o eğlencelere katılamadık. Burası eski filmlerdeki kasabalara benziyor. Gelmişken görmeli ve ev şaraplarından içmelisiniz. Ardından 20 dakikalık bir orman yolu üzerinde yapacağınız yolculuk ile Kahlenberg tepesine çıkın.

Kahlenberg tepesi

Buradaki büfede yediğimiz en güzel wurst’ü yedik. Bir kilise var ve tabi panaromik bir Viyana manzarası var. Yemyeşilsin Viyana. Kahlenberg Tepesi‘nin bizim açımızdan en önemli özelliği ise II. Viyana Kuşatması sırasında Osmanlı ordusunun Viyana’da bozguna uğratıldığı yer olmasıymış.

Viyana Gezilecek Yerler
Kahlenberg Tepesi

Hochstrahlbrunnen Parkı

Hochstrahlbrunnen Parkı

İlk günün keşfi bu park ve içerisinde yer alan  Sovyet Heykeli idi. Zira bir anma töreni de vardı. Park, 1873 yılında Styrian Alpleri’nden Viyana’ya kadar uzanan ilk su kanallarının inşasının tamamlanmasına ithafen yapılmış. Kaykaycı gençlik burada takılıyor.

Kartner, Graben Caddesi ve Veba Anıtı

Sıkça geçeceğiniz Graben Caddesi, trafiğe kapalı ve baya popüler bir cadde. Eskiden sebze meyve pazarı olan Graben Caddesi, şimdilerde güzel butiklerin, hediyelik eşyacıların ve sokak kafelerinin bulunduğu haraketli bir caddeye dönüşmüş. Caddenin tam ortasında Veba Anıtı var. Hikayesi hayli dramatik. Eskiden vebalıları bu caddenin altına gömdükleri için Veba Anıtı’nı da buraya yapmışlar. Graben Caddesi’nin üzerinde St Peter Kilisesi var. Yine gece aydınlatmasında nefis görünüyor. Bir diğer meşhur cadde ise; Kartner Strasse . Trafiğe kapalı ve capcanlı bir cadde olan Kartner, Aziz Stephan Katedarli‘ne kadar uzanıyor.

Daha nice nice yerler var. Fotoğraflayıp altına birer cümle yaptım ve kaçıyorum. Baya uzun oldu bu yazı:)

Alt&Neu
Viyana Gezilecek Yerler

Windmühlgasse 10 ‘da bulunan ve Before Sun Rise filmindeki sahne ile aklınıza gelen o plakçı Schallplattenhandlung da ziyaret ettik.

7 Yorumlar

  1. Sayfa çok güzel hazırlanmış. Eşimle birlikte Kasım 2016’da Viyana’dayız. Sizin tavsiye ettiğiniz lokasyonları göreceğiz. Emeğiniz için teşekkür ediyorum. Alparslan

    • çok teşekkür ederim. HArika bir dönem. umarım çok güzel bir seyahat olur sizin için. Viyana’ya bayılacağınız kesin. Konser vakitlerine önceden bakmanızı tavsiye ederim eğer seviyorsanız. Sevgiler

  2. Okuyunca 'iyi ki bilet almışız' dedirten bir blog yazısı olmuş, satır aralarında mutluluk verici detaylar var (bkz. Alt&Neu – Before Sunrise bağlantısı). Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, nice mutlu seyahatlere 🙂

Sen De Bir Şeyler Yaz!

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz