Trakya’nın İncisi Şarköy’de Yapılacak 10 Şey!

Şarköy, Trakya’nın en şirin insanlarının yaşadığı, güzel üzümlerin, günebakanların, domateslerin yetiştiği, her gittiğimde kendimi yenilenmiş hissettiğim bir tatil bölgesi. Şarköy sahili aynı zamanda Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan 3 mavi bayraklı plajlardan biri. Bir cuma akşamı iş çıkışı Tekirdağ’ın güneybatısında yer alan Şarköy’ye gelirken güneşini batıra batıra gelirsiniz. Henüz varmadan yol üstünde Şarköy’ün güzelliği içinize işler.

Şarköy’e Nasıl Gidilir?

Şarköy, İstanbul arası özel araç ile yaklaşık 2.5 saatlik bir mesafede. Aynı zamanda Şarköy’e çeşitli otobüs firmaları ile ortalama 3.5 saatlik bir zamanda ulaşabiliyorsunuz. Aracınız ile Şarköy’e geliyorsanız, Tekirdağ üzerinden sahil yolunu ya da Tekirdağ Malkara yolunu takip etmeniz gerekiyor. Yol üzerinde Köfteci Ali Usta ya da Köfteci Kardeşler’de Tekirdağ köftesi yemeyi de unutmayın!

Şarköy’de Yazlık Kiralama ve Pansiyonlar

Bence en güzeli Şarköy’de yazlık kiralamak. Yazlık keyfini çıkarmanın en tatlı noktalarından birindesiniz çünkü. Komşularınız çok minnoş, rahatlıkla sabahlara kadar bahçenizde, balkonunuzda upuzun masalar kurup eğlenebilirsiniz. Havuzlu yazlıklardan, dev balkon ya da bahçeli yazlıklara kadar seçenekler var. Şarköy’de kalış süreniz uzadıkça da yazlık kiralama fiyatları düşüyor elbette. Biz kiralamadık ama konakladığımız  yazlığın bulunduğu Marmara siteleri bölgesi civarını şiddetle önerebilirim. Emlak sitelerinden fiyatlarına bakmanızda fayda var.

Şarköy’de elbette pansiyonlar da var. Özellikle Şarköy merkeze gittikçe pek çok pansiyon görmek mümkün. Sohbet Motel ve Kaan Pansiyon bunlardan bir kaçı.  Pansiyon fiyatları ise mevsime göre değişmekle birlikte yaz döneminde 150-180 arasında değişiyor.

Türkiye’nin en iyi 5 kamp alanı için tıklayınız!

Şarköy gezilecek yerler

Şarköy Gezilecek Yerler!

Şarköy’e gelmişken gezmeniz, görmeniz ve yapmanız gereken bazı şeyler var. En sevdiklerimi buraya başlıklar halinde ekleyeceğim.  Her yıl gittikçe bu listeyi güncelleyeceğim.

Akşam Üzeri Plaj Keyfi
Şarköy, mavi bayraklı bir denize sahip. Ayrıca ülkemizin en uzun sahilerinden birine de. Dönem dönem denizi, yoğunlaşan yazlıkçılara oranla kalabalıklaşırken akşam üstü yazlıkçıların evlerine rakının yanına köfte pişirmeye gitmeleriyle mükemmel bir kıvama ulaşıyor. Sahilde güneşi uğurladıktan sonra içilen biranın, yenilen midyenin tadı damakta kalıyor. Sabah kimseler yokken matınızı alıp yoga yapmak da oldukça keyifli…

Uçmakdere’de Maceraya Atıl!
Marmara Denizi’ne kıyısı olan en eski Rum Köy Uçmakdere, Şarköy’e bağlı güzel mi güzel bir köy. Sadece manzarasını bile izlemeye gelebileceğiniz, Ganos Dağı eteklerinde bulunan köyde yamaç paraşütü yapmak ise adrenalin severler için harika bir seçim olabilir. Her yıl burada yamaç paraşütü festivali bile düzenleniyor. Ayrıca Uçmakdere’nin bulunduğu bölgede antik dönemlerden Roma ve Bizans’a değin sürdüğü öngörülen bağcılık kültürü, Osmanlı döneminde de sürmüş. Böylece yol boyunca köylüler size çay değil şarap ikram ediyorlar:)

Fransız Bağlarını Aratmayan Chateau Kalpak

Chateau Kalpak, denizden 324 metre yükseklikte üzümlerin en sevdiği ışığı ve rüzgarı alacak şekilde konumlanmış bir bağ. Manzaranın güzelliği mi şaraplar mı insan karar veremiyor doğrusu. Fransa’dan Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc ve Petit Verdot üzümleri getirilmiş ve ekilmiş. Üzüm saplarını bile sadece tek kişinin kesebildiği Chateau Kalpak bağları, Bordeaux bağlarını aratmayacak bir özene sahip.

Civardan geçerseniz mutlaka tadım yapmayı, şarap bağını ve şarap yapım aşamalarını görebileceğiniz tesisi gezmeyi unutmayın. Tabii mutlaka bence en güzeli olan BBK’dan bir şişe almadan da dönmeyin. (önden bi aramayı da unutmayın tabii) Zaman zaman çeşitli sergilere de ev sahipliği yapan Chateau Kalpak bağları Şarköy’den Gelibolu’ya doğru giderken 7. Km’de yer alıyor.

Bas Pedala…

Şarköy, bisikletlerinizi dilediğiniz yere dilediğiniz kadar kilitlemeden bırakabileceğiniz bir tatil yeri. Yollar dümdüz. Bisiklet yolu da var. Hiç durmayın özellikle gece geç saatlerde püfür püfür sahil boyu bisiklet sürün. Taa ki Mürefte’ye kadar.


Şarköy Merkezde Dolaş

Şarköy merkez oldukça geniz bir meydan ve sevgi yolu adını verdikleri bir yürüyüş caddesine sahip. Sağlı sollu cadde boyu barlar, restoranlar, kafeler,dükkanlar, dondurmacılar ve Şarköy’e özel alabileceğiniz pek çok özel yiyecek ve içeceğin bulunduğu şarküteriler var.

Şehrin Kültürünü Merak Ediyorsan!

Eğer Şarköy’ün kültürüne ve tarihine merakınız varsa soluğu kent müzesinde alacaksınız. Şarköy’ün tarihi, coğrafyası, kurtuluş mücadelesi, turizm zenginlikleri, doğal güzellikleri, folklorik değerleri, benzersiz belgeler, canlandırmalar, görsel sunumlar ve maketlerle anlatılmış. Aynı zamanda Etnografya Müzesinde Tekirdağ’da yapılan kazılarda bulunan ve vatandaşların bulup teslim ettiği arkeolojik eserlerin yanı sıra Roma ve Bizans dönemine ait eserler de var.

Şarköy Sokak Lezzetlerini Tatmalısın!

Şarköy’de adım başı lezzet karnavalı var desem abartmış olmam. İstanbul’da asla yiyemeyeceğiniz lezzette midyeleri hiç saymadan yemeye koyulun derim. İster plajda mideye arabalarından isterseniz de meydandaki mideyecilerden yiyin. Ama mutlaka bolca yiyin! Sadece midye değil elbette. Şarköy’de kokoreç de en az midye kadar lezzetli. Özellikle Kokoreççi Huduni’de İzmir usulü yemeyi ihmal etmeyin. Belki bir iki de numarasını görmüş olursunuz. Her köşede bulabileceğiniz Trakya’nın meşhuru peynir helvası da Şarköy’ü size sevdirecek bir başka sokak lezzeti. Sabahları plajda Şarköy simidi yemeden güneşlenmeyin derim:)

Dondurmasız Olur Mu?

Her yerin en güzel dondurmacısı vardır ama Şarköy’de tamı tamına iki tane güzel dondurmacı var. Hiç birini birinden fazla övmeyeceğim çünkü gelince zaten her boşluğu dondurma ile dolduracaksınız. Bu nedenle hem Alper dondurmaya hem de Veis’e uğrayın ve kocaman toplardan yiyebildiğiniz kadar dondurma yiyin.

Sörf De Yapalım Mı?

Şarköy bir Alaçatı olur mu bilmiyorum ama (olmasın da zaten) kıyıya paralel ve sezon boyu esen poyraz rüzgarı ile sörf de yapabileceğiniz bir yer. Merkezde ilerleyince görebileceğiniz Şarköy Surf Okulu, 40 adet eğitim board ve yelken takımının yanında 50 adet de ileri seviye board ve yelkeni ile sörf sevenleri bekliyor. Ayrıca uluslararası eğitmenlik belgesi olan ‘WDVS İNSTRUCTOR’ belgeli 5 eğitmenler sörfe yeni başlayanlara sezon boyu eğitim de veriyorlar.

Miras Yolu’nu Gez!

Eğer Şarköy’da vaktiniz bolsa geçtiğimiz yıllarda Tekirdağ Belediyesi tarafından proje haline getirilen Şarköy’e bağlı birbirinden güzel ve tarihi beş köyü içeren Miras Yolu’nu gezebilirsiniz.Miras Yolu projesi, Uçmakdere’den başlayıp Gaziköy, Güzelköy, Eriklice ve Tepeköy’ü takip ediyor ve bu güzergahtaki tarihi ve kültürel değeri olan yerleşimleri kapsıyor.
Geçmişi MÖ 2000’lere kadar giden, Helenistik ve Bizans döneminde en parlak yıllarını yaşayan köylerde, ağırlıklı olarak bağcılık, tütün ve ipek böceği yetiştiriciliği yapılıyormuş.

Dilersen Şarköy’den Bozcaada’ya da geçebilirsin!

Bozcaada 2017 Keşifleri

 

Sen De Bir Şeyler Yaz!

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz