Ödemiş’te Toskana Hissi: Birgi Köyü

Birgi Köyü sürekli adını duyduğum bir yerdi. Birgi köyü nerede, Birgi köyüne nasıl gidilir diye araştırırken fotoğraflarını görüp daha da gitmek istedim bu köye. Sonunda günübirlik de olsa Birgi turu yaptım. Özellikle İstanbul’da yaşayanlar için Birgi’ye kısa bir kaçamak güzel olur. Peki Birgi köyü nerede, Birgi’ye nasıl gidilir, Birgi’de ne yenir ne içilir, Birgi’den ne alınır, Birgi köyü konaklama rehberi… Hepsi yazımızda.

Aşağıdaki fotoğrafların bir kısmını ‘’ Toskana’ya ne kadar da benziyor’’ diyerek çektim. İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi Köyü, İzmir‘e 110 km uzaklıkta mistik yapısı ve hayran olunası doğası ile öne çıkıyor. 2012’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Birgi Köyü’ne nasıl gidilir derseniz kısaca özetlemek istiyorum. İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminalinden Ödemiş’e saat başı olan otobüs seferleri ile, ya da İzmir Basmane- Ödemiş demir yolu hattı ile 2 saatte ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla da yaklaşık 1.5 -2 saatte sizi yaşama sevinci ile dolduracak Birgi Köyüne ulaşabilirsiniz.

Bayram’da Birgi dışında nereye gitsek? diyenleri buraya alalım!

birgi_koyu_ odemis (6)

Birgi Köyü zamana direnen tarihi görünümü ile fotoğraf makinelerinizi hep hazır tutmanızı sağlıyor.  Zamanında Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapan Birgi, Lidyalılardan başlayıp, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan köklü bir tarihe sahip. Birgi’yi gezdiğiniz süre boyunca yaşanmışlık hissini sonuna kadar hissediyorsunuz. Şimdi gelelim Birgi’de gezilecek, görülecek yerlere…

Şöyle bi bakınca Toskana'dayım hissi oluştu bence
Şöyle bi bakınca Toskana’dayım hissi oluştu bende
birgikoyuu
Sanki ünlü bir ressamın tablosu… Sırf bu görüntü için bile gidilir Birgi’ye

birgi_koyu_ odemis (19)

Tarihi Birgi Evleri
Toskana demişken tam da bundan bahsediyordum. Siena’da bulunan kiremit rengi evlere çok benzettiğim eski Birgi evlerinin bulunduğu daracık taşlı sokaklarında gezerken bunu daha çok hissettim. Ağaçlarla uyumları bana Siena’da çektiğim bazı fotoğraf karelerini hatırlattı. Köyde yaşayanlar bu tarihi evlerde konaklıyorlar. Evlerin ruhunda, yapısında sıfır bozulma, ama asla harabe değiller.

birgi_koyu_ odemis (33)

birgi_koyu_ odemis (11)

Kapılarında fotoğraf çektirdim, burada yaşayan köylülerle selamlaşıp, çocuklarıyla, kedileriyle şakalaştım. Tüm o güzel havayı tüm ciğerlerime çektim. Zaman zaman karşıma çıkan duvar resimlerine hayran olup durdum.

birgi_koyu_ odemis (15)

birgi_koyu_ odemis (13)

Eski evleri gezerken Birgi’nin tarihi değerini yükselten yapılardan olan Birgi Çakırağa Konağı’nı da gezebilirsiniz. Bu konak Şerif Aliağa tarafından 1761’de yaptırılmış. Konağın iç dizayn, stil ve mimarisi 19. yy’dan kalma izler taşıyor. Giriş için müze kartınız yoksa 5 TL ödüyorsunuz. Çakırağa Konağı’nın biraz aşağısında bulunan Eski Birgi Evi ise çalışma ofisi ve sanat evi olarak kullanıyor.

Çakırağa Konağı
Çakırağa Konağı

birgi_koyu_ odemis (28)

Aydınoğlu Mehmet Bey Camii

Birgi Köyü’nde buraya Aslanlı Camii ya da Ulu Camii de diyorlar. Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Beylikler döneminden kalma en eski camilerdenmiş. 1312’de inşa edilen camii, Türk-İslam mimarisini yansıtıyor. Yine de duvarında bulunan ve Lidyalılardan kaldığı düşünülen aslan heykeliyle benzerlerinden ayrılıyor.

birgi_koyu_ odemis (29)

Aydınoğlu Hamamı
Aydınoğlu Mehmet Bey Camii’nin hemen karşısındaki Aydınoğlu Hamamı’nı kim ne zaman yaptırmış bilinmiyor olsa da cami döneminde yapıldığı sanılıyor. İçini mutlaka gezin, oldukça güzel bir mimarisi var.

birgi_koyu_ odemis (1)

Çınaraltı kahvehanelerinde oturun!
Oturun bi çay için Birgililerle … Halkın çoğu köy meydanı da sayılan Çınaraltı’nda buluşup, kaynaşıyor. Çok canlı bir ortamı var. Burada mutlaka soluklanıp, köyün meşhur çaylarından ada çayı içmeyi ihmal etmeyin.

birgi_koyu_ odemis (3)

birgi_koyu_ odemis (30)

Birgi Köyü’nde ne yenir?
Birgi köyüne gelince ne yiyeceksiniz? Bence sokak boyunca Birgili kadınların lokmalarından yemeyi ihmal etmeyin. Mutlaka kuru incir satın alın.

birgi_koyu_ odemis (34)

birgi_koyu_ odemis (2)

Elif Hanım’ın Konağı‘nın bahçesinde de yöresel kahvaltı edebilirsiniz. Ayrıca yol boyunca pek çok gözlemeci de var. Çakırağa Konağı’nın hemen karşısındaki Nar Danesi Restoran da otantik atmosferi ile öne çıkıyor.

birgi_koyu_ odemis (25)

Özellikle çamur peyniri, kızarmış ekmekleri nefis. Köyü gezdikten sonra Ödemiş’e geçecekseniz Dost Ol Kebap’a da mutlaka uğrayın. Burası 1940 yılında açılmış ve Ödemiş köftesi denince akla ilk gelen yer.

dostol _kebap

Birgi’den ne alınır?
Burada Birgi ve Ödemiş’e özgü pek çok lezzet bulabilirsiniz. İncir, peksimet, Bergama tulumu bu pazardan alabilecekleriniz arasında. Kış ayındaysanız kestaneleri de götürün derim:) Bir de Vedat Milör’ün de bayıldığı katkısız buğday ekmeği ile meşhur olmuş Tokoğlu fırınına uğrayın derim.

birgi_koyu_ odemis (35)

Keçileri sevin!
Sevin diyorum ama mümkün değil:) Birgi Köyü’nün ortasından geçen dere, size kısa da olsa bir kartpostalda yaşama hissi veriyor. Yavru keçilerle dolu bu derenin üzerindeki köprü fotoğraf çektirmek için sıraya girenlerle dolu.

birgi_koyu_ odemis (19)

birgi_koyu_ odemis (23)

4 Yorumlar

  1. Bir ödemişli olarak şunu söylemek istiyorum birgiyi ziyaret eden herkesin kaçırdığı bir şey var birgiye gelip İmamı Birgivi Hazretleri nin ve diğer eski Türk İslam Alimlerinin mezarlarini oradaki tarihi camiyi  ziyaret etmiyorsunuz. Çekilen belgesellerde ve yazilan yazilarda bundan hiç bahsedilmiyor.

Sen De Bir Şeyler Yaz!

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz