IWSA İstanbul’da Sanatçı Sofralarını keşfettik!

IWSA’yı (International Wine and Spirit Academy) biliyor musunuz? Türkiye’de nitelikli Somelye eğitimi deyince akla IWSA İstanbul geliyor. Ama illa şarap eğitimi almanıza da gerek yok. IWSA’da az çok şarap ve yemek seviyorsanız sizi mutlu edecek pek çok şey bulabilirsiniz. Bu arada IWSA İstanbul Şişli’de Cumhuriyet Gazetesi’nin olduğu sokakta yer alıyor.  Geçtiğimiz hafta IWSA’da Sevim Gökyıldız’ın Sanatçı Sofraları kitabından uyarlanan bir yemeğe konuk oldum. Şarap eşleştirmelerini Ayça Budak’ın yaptığı sofranın şefi ise yemek sanatçısı Murat Bozok’tu. Hadi gelin, IWSA’da bir wine&dininig etkinliğinde neler yaşadım, neler öğrendim bi bakalım.

iwsa- sanatçi-sofralari

Dev bir masa var ve etrafında şarabı, yemeyi içmeyi çok sevenler, sanat düşkünleri, edebiyat seveler… Öncelikle Sevim Gökyıldız’ın 19. ve 20. yüzyılın ressam ve yazarlarının yeme içme zevkleri üzerine hazırladığı Sanatçı Sofraları kitabının çok ilginç ve değerli bir kitap olduğunu söylemeliyim. Düşünsenize sevdiğiniz yazarın, ressamın o kitabı yazarken mutfağında pişirdiği yemekler, en beğendiğiniz ressamın renklere ruh kattığı tablosunu oluştururken yediği keklerle karşılaşıyorsunuz. Sözcüklerin yaşama dokunduğu bu etkinlikte elbette damağımızda fazlasıyla şenlendi tabi. Sevim Gökyıldız’ın Fransızca kaynaklardan sanatçıların yaşamlarını ve yeme alışkanlıklarını araştırdığı kitapta sanatçıların yeme alışkanlıklarının yanı sıra kendinizin de rahatlıkla uygulayabileceği özgün tariflere de yer vermiş. Balzac, Monet, Renoir, George Sand, Alexandre Dumas ve daha birçok Fransız sanatçının sofrasına konuk olmak mümkün. Ayrıca gurmelikleriyle tanınan iki İtalyan sanatçı -besteci Rossini ve kendisi gibi çılgın sofralara sahip Picasso- ile İngiliz Agatha Chrsitie de var.

iwsa şarap eşleştirme
Kestane Çorbası ve somonlu börek

Gelelim hangi yazar, ressam ne yer ne içer meselesine… Yemeğimize özellikle Moulin Rouge pavyonunu anlatan resmi ile ünlenen Fransız ressam Henri de Toulouse-Lautrec’ın Kestane Çorbası ile başlıyor. Çorba fincanda geliyor. Toulouse-Lautrec’ın damak tadı, yemek kültürü, sofra adabı da çocukluğunun geçtiği şatodaki ziyafetlerden geliyormuş. Ailesi çok köklü ve zengin bir aileymiş. Murat Bozok nefis şekilde uyarlamış. Kıvamı ve aroması yerinde olan çorbamıza Ayça Budak’ın seçimi ile bir Trakya ve Ege bölgesi şarabı olan Kayra Cameo 2013 eşlik etti.

Sırada Agatha Christie’nin somonlu böreği var! Murat Bozok kitapta anlatılanlarda nnefis bir tablo yapmış. Yemeye doyamadım. Agatha Christie çocukken tatillerini sürekli halasının yanında geçirirmiş. Hayatı daha çok reçellere, kurutulmuş meyvelere, çaylarla geçmiş. Bunları romanlarında da sıkça görebiliyoruz aslında. Agatha Christie’nin en düşkün olduğu çay saati atıştırmalıklarından bazılarını Sevim Gökyıldız kitabında tariflerle anlatmış. Somonlu börek de onlardan biri. Bu nefis tarife Denizli bölgesine ait, Kayra Vintage Öküzgözü roze şarabı eşlik etti.

istanbul şarap akaemisi
Chateau Louvie ve kuzu kapama

Edebiyatçı Honore de Balzac’ın boğazına çok düşkün olduğunu porte resimlerinden görebiliyoruz aslında. Biraz toplucaymış kendisi. Sofrası için her zaman kaliteli özel ürünlerden yapılmış yemekler seçermiş. Tam bir gurme yazar! Bizim soframıza ise en sevdiği yemeklerden biri olan Chinon usulü Kuzu kapama ile konuk oldu. Bizim Türk mutfağına da yakın olan bu yemek için Ayça Budak, Saint-Emilion bölgesinden Chateau Louvie seçmiş. Saint-Emilion bölgesine ait şarapların proteinli yemeklerle eşleştirilmesi gerektiğini de öğrenmiş olduk.

sanatçı-sofraları-iwsa
Fırında Dana ciğeri

Alexandre Dumas, “Benim için yeni bir yemek keşfetmek, uzayda yeni bir yıldız keşfetmek kadar heyecanlı” demiş. Dumas, yazarlığının yanı sıra lezzet sofralarının aranan adamı da olmuş 18. Yüzyılda. Fırında Dana ciğeri ile Renoir’in Bahçe Türlüsü soframıza geldi. Güney Fransa’da evinde hazırladığı renkli ve zengin sofralarıyla ünlü olan ressam Renoir, mutfakta iyi olan kadınları tablolarında ölümsüzleştirmiş. Şarköy, bölgesinden Kayra Versus Dedeçeşme Blend 2014 masamıza dünyaca ünlü tasarımcı Karim Rashid’in asma yaprağı ve geleneksel cam işçiliğinden esinlenerek Kayra için tasarladığı çok özel şarap bardaklarında geldi. Bu bardakların tasarımının her biri başkaymış. Parmak izi gibi…Bardaklara aşırı bayıldım….

Ballı armut tatlısı
Ballı armut tatlısı

Sırada tatlı ve şarap eşleştirmesi var. Masamıza gelen şarap Denizli bölgesinden Kayra Madre Öküzgözü- Boğazkere NV oldu. Bu şarabın Portekiz’in Madeira adasında üretilen likör şaraplara benzediğini öğrendik. Yemek sonrası tatlılarla pek yakışırlarmış ki gerçekten doyamadık. Tatlı olarak ise Fransız post-empresyonist ressam Cézanne’nin ballı armut tatlısı, Fransız oyun yazarı Colette’inBal kabaklı turtası (EFSANE) ve Fransız romancı Marcel Proust’un Madlen Bisküvisi vardı. Bal kabaklı turta ve madlen gerçekten enfes tariflerdi. Gerçek madlen de böyle bir şeymiş:)

madlen ve nefis turta
madlen ve nefis  balkabaklı turta

IWSA’da ayda iki kez bu programa benzer, farklı temalarda wine&dining etkinlikler oluyor, bence bir tanesine mutlaka katılın!

IWSA
ADRES: Şişli Merkez Mahallesi Key Plaza İstiklal Sok. No:11-A, 34381 Şişli / İstanbul
TELEFON : 0212 252 9161

Louis Jadot şarap keşiflerim için tıklayınız!

Sen De Bir Şeyler Yaz!

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz