Akyaka’da Gezilecek Yerler

 

Akyaka'da gezilecek yerlere değinmeden önce  ricamı  başa yazmak istiyorum. Bir çoğumuz arınmak adına meditatif şeylerle ilgileniyor, sporla uğraşıyor, seyahat ediyor, okuyor, izliyor ve farkındalık seviyesini arttırıyor. Peki neden Akyaka'daki yerli halk kendi Akyaka için ’’İstanbullular gelince burası bozuldu/ bozuluyor.’’ diyor? Son gittiğimde o kadar sık duydum ki, sizlerle paylaşmak istedim. Eskiden İstanbullu olmak, İstanbul beyefendisi/hanımefendisi olmak demekti. Çünkü İstanbullu olmak; görgülü ve kültürlü olmak demekti…

Hey İstanbullular! İstanbul’da yaşayanlar! Tatile gittiğinizde doğayı koruyup; izmarit, şişe vb. çöplere sahip çıkıp, esnafı kollayıp, ve daha aklınıza ne gelirse, eskisi gibi İstanbullu olmayı bir değer yapmaya var mısınız?

Diyor ve yazıma başlıyorum.

 

Akyaka'ya nasıl gidilir?

Muğla / Dalaman hava alanından Marmaris’e giden servislere bindikten 45 dakika sonra Akyaka’ya varmış oluyorsunuz. 

Akyaka ; 

Gece yıldızları izlerken ’’gökyüzünde bu kadar yıldız var mıydı ya?’’ diye uyuya kalıp, sabah kuş sesleri ile uyanacağınız; herhangi bir bahçeden ada çayı toplayıp, hormonsuz ve katkısız gıdalarla besleneceğiniz (düşünün ki bir ekmek 2 günde tüketilmezse bozulur mu? Köy ekmekleri katkısız olduğundan bozuluyor); öğlen uçurtma ya da rüzgar sörfü yapabileceğiniz, turlara katılıp bilindik koylarında yüzeceğiniz ya da kendi koyunuzu kendiniz keşfedeceğiniz; Azmak’a Zodyak botla açılıp çivi gibi bir suda yüzebileceğiniz, nehirde uçak yalı çapkını kuşu ile tanışacağınız; Aşıklar yolunda uzun Okaliptus ağaçlarının arasında yürüyeceğiniz, akşam kendi balığınızı tutacağınız ya da ayaküstü bir restorana girseniz bile İstanbul’da yediğiniz taze balıkların tazeliğini sorgulayacağınız bir yer. Cennet gibi bir yer. 

Peki Akyaka’ya gidildiğinde nerede konaklanmalı?

Osmanlı Konakları: Benim tek kelimeyle favorim. Özel aracınızla Akyaka merkezden 7-8 dakikada varabileceğiniz, ulaşımı kolay, Gökçe köyünde 250 yıllık çam ormanlarının içinde ; Mercan, Sultan, Safir, Yakut ve Zümrüt isminde 5 adet konak villa . Her villanın doğa manzarası, bahçesi ve kendine ait havuzu var.​

 

Doğal Plaj’a 5 dakika, Akyaka’ya( Plaj, Restaurant) 10 dakika, Marmaris’e 25 dakika, Muğla’ya 25 dakika, Köyceğiz gölüne 25 dakika uzaklıkta bulunuyor. Eğer aracınızı hava alanından kiralarsanız varış mesafeniz 72 km. Tüm villaları  konforlu ve lüks, doğayla bir o kadar uyumlu. En sevdiğim villası ise Villa Yakut. Arkanızda ve çevrenizde uzun çam ağaçları, önünüzde geniş bir havuz, dağlar, doğa manzarası ve gökyüzü…

Ayrıca villa sahipler Sinan Uzel, Oya Uzel ve oğulları Burak tanıdığım mutluluk veren ailelerden. Yıllarca İstanbul ve Kocaeli’nde yaşamış ve bir süre sonra buraya yerleşmişler. Oya hanımın reçellerinden mutlaka tatmalı, Sinan Bey’in güzel sohbetiyle keyiflenmeli, Bergamutlu ve Portakal kabuklu reçellerinden almadan evinize dönmemelisiniz. Lüks bir villada konaklarken,  eviniz kadar sıcak ve ait olduğunuz hissini yakalayacağınız bir adres arıyorsanız, Osmanlı Konakları beklentilerinizi karşılayacaktır.

Web Sayfası: https://osmanlikonaklari.wordpress.com/

Fiyat Aralığı: $$$(Detayları web sayfasından inceleyebilirsiniz)

Adres: Osmanlı Konakları Gökova

Gökçe Mahallesi, 48700 Marmaris/Ula/Muğla, Türkiye

İrtibat numarası: 0533 374 22 57

Peki ya deniz? Akyaka'da Nerede yüzülmeli?

Azmak Nehri:

Öncelikle Azmak nehrinin soğuk suyunda yüzmelisiniz. Zodyak bot’la  açılıp sakin bölgelerinde nehre girmenizi tavsiye ederim. Sahil kısmı daha kalabalık olduğu için aynı keyfi vermeyecektir.

Akbük Koyu: Akyaka’ya araç ile 20 dakika uzaklıktadır. Suyu temiz ve serin, sizi sakinleştirecek huzurla dolu bir koy.

Akyaka'da Tekne Turları: Akyaka sahilde düzenlenen koy turlarının fiyatlar 50 -60 TL arası değişiyor. Diğer seçeneklerle ilgilenmeden sadece koyları gezmek isterseniz; (ki bence öncelikli olmalı) tekneler, Ziraatçılar Koyu, Lacivert Koy, Fener Koyu, Sedir Adası ve Akvaryum olmak üzere 5 koya uğruyor. Sedir adasında 2 saat geçireceğiniz zamanda ister antik tiyatro bölgesine gider, ister Kleopatra plajında yüzersiniz.Dilerseniz bütçenize göre kendi özel teknenizi de kiralabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken konu ise, müziksiz bir tur tercih etmeniz olacaktır. Diğer türlü yüksek ses pop müzik eşliğinde düzenlenen turlar, Ege‘nin ruhunu anlamaya oldukça uzakta.

Akyaka'da Neler Yapılır?

Kitesurf- Uçurtma Sörfü: Akyaka diyince akla ilk gelen spor uçurtma sörfüdür. Mayıstan Kasıma kadar her seviyedeki sörfçünün keyif alacağı hava mevcuttur. Deniz sığ ve dalgalar sürüş konforunu  etlemeyecek kadar azdır. Kitezone yani kitesurf yapılan 3 km'lik kumluk sahili, 6 ay boyunca batıdan sahile doğru esen 3-6 bfr sabit rüzgarı dünya standartlarında imkanlar sunmaktadır. Ayrıca kite plajı, öğrenmek isteyenleri için surf okulları ile dolu.

Windsurf – Rüzgar sörfü: Koyun tüm motorlu su sporlarına kapalı olması  surfçüler için güvenli bir mekan sağlıyor. Rüzgarın gücü de windsurf için birebir.

Rafting – Nehir kanosu: Akyaka'ya 45 km mesafedeki Dalaman Çayı'nın rafting parkurunda günü birlik bir tura katılmanız için sabah 9'daki servisi kaçırmamanız yeterli.

Kaya tırmanışı: Özellikle Çınar Plajı'nın üst tarafında yer alan kayalıklarda güzel manzaraya  açılmış farklı  7 rota hem yeni başlayanlar hem de tırmanmak isteyenler için çok uygun. Tüm malzemeler Gökova Rüzgar tarafından sağlanıyor ve yılın 12 ayı bu spor için uygun.

Akyaka'da Nerede Yemek Yenir? 

No:22 Riders’ Inn: Elektronik ve house müzik sevenlere farklı Dj performansları sunan, dans edip birşeyler içebileceğiniz bir mekan. Sezon’da her akşam canlı oluyor, kesinlikle gidin ve Emre Kavas’ı dinlemeden dönmeyin derim.

 

 

Akyakapangea:  Ev yapımı tatlı ve tuzluları,  gluten free, şekersiz tatlı ve vegan süt alternatifleri olan,ege otlarından yapılmış plaja götürebileceğiniz kavanoz salataları, badem sütlü coconut şekerli pudingleri, sürpriz  ev yapımı alkollü dondurmaları ve tabi ki taze kavrulmuş kahve çekirdekleri ile yaptıkları sıcak ve soğuk kahveler. Hande hanımın müşterileri ile ilgisiyle birleşince, size sıcak bir kafe ortamı sunuyor.

Akyaka İzmir Balıkçısı: Şehir merkezinde, fiyatı oldukça uygun, lezzetli ve taze balıklar yapan bir restoran. Tabak servis isteyip balıkların tadına daha da varmanızı tavsiye ederim.

Rüzgar Restaurant: Yücelen Otel’in sahil kısmında olan vebalıktan sıkılıp  kırmızı et yemek isteyenler için. Gitmesenizde methini duymuş olanlarınız vardır, gerçekten lezzetli, ustalar çok marifetli.

Akçapınar tostçusu: Ünü epey yayılmış bir tostçudur. Yayık ayranı ve karışık tosları(kaşar peyniri, kasap sucuğu ve salça ile) mekanın en tüketilen ürünü. Oldukça uygun (yarım ekmek tost ve ayran 15 TL), lezzetli ve doyurucu. 

Kendime ileride Akyaka’dan bir ev almayı umut ederken, henüz gitmeyenlere tüm doğayı koruma bilinci ve  hassasiyetiyle gitmelerini tavsiye ediyorum.

Nice güzel haberlere,

Güzel keşiflere,

Sen De Bir Şeyler Yaz!

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz